U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Beleggers springen overboord bij UPC
De technologie-, media- en telecomsector (TMT) bleef vanmorgen uit de gratie op het Damrak, net als in de rest van Europa. Kabelbedrijf UPC, dat het bod op SBS vanmorgen afstelde, daalde opnieuw fors. Internet- aanbieder World Online bereikte een dieptepunt.

UPC blaast overname van SBS af
UPC blaast de beoogde overname van het mediabedrijf SBS af. Het kabelbedrijf, met ruim acht miljoen tv-abonnees in heel Europa, wordt daartoe gedwongen door de sterk gedaalde koers van het aandeel.

www.leoblair.co.uk
Leo Blair was nog geen halve dag oud, of hij begon al een reeks parallelle levens. Op het internet.

Spyware
Gratis software is niet altijd zo gratis als het lijkt. Een aantal programma's verzamelt stiekem allerlei gegevens over de gebruiker die worden doorgestuurd naar de fabrikant. Spyware wordt zulke software genoemd die ongemerkt gebruikmaakt van de internetverbinding van de gebruiker om privacygevoelige gegevens door te sturen.

Hemelse modder
Als het programma met een andere herkenningstune was begonnen, had ik er misschien nooit naar geluisterd. Maar door de welluidende, ritmische aanhef van Bachs cantate Wachet auf ruft uns die Stimme (BWV 140), voor de 27ste zondag na Trinitatis, viel ik onmiddellijk voor de eerste uitzending van Hemelse Modder die ik hoorde. Elke dinsdagmiddag praat Klaas Vos in dat programma met mensen over onderwerpen die het grote nieuws zelden of nooit halen.

KPN Telecom biedt op voetbalrechten
Telecomconcern KPN Telecom heeft een bod van 100 tot 150 miljoen gulden uitgebracht op de uitzendrechten van de eredivisie voetbal voor de komende vijf jaar. KPN onderhandelt daarover met de NV Eredivisie, de organisatie die namens de clubs de rechten beheert. KPN wil zelf de wedstrijden uitzenden via internet en is van plan de tv-rechten door te verkopen aan een Nederlandse partij. Daarbij wordt in eerste instantie aan de publieke omroep gedacht, tenzij die zo weinig biedt dat KPN de rechten moet doorverkopen aan een commerciële partij. Het telecombedrijf geeft er de voorkeur aan dat de wedstrijden niet achter een decoder verdwijnen, maar voor iedereen zijn te zien. Op dit moment beschikt de Franse abonneezender Canal+ over een groot deel van de rechten. KPN Telecom is al jaren sponsor van de eredivisie. (ANP)

Wolters Kluwer koopt van Elsevier
Uitgever Wolters Kluwer heeft de Amerikaanse uitgeverij Springhouse overgenomen van het Nederlands-Britse Reed Elsevier. Springhouse richt zich met tijdschriften en via internet op de gezondheidszorg en op verpleegkundigen. Het bedrijf is gevestigd in Philadelphia, heeft 250 medewerkers en een omzet van 60 miljoen dollar (145 miljoen gulden). (Redactie economie)

ESPN uit sportzender Eurosport
De Amerikaanse sportzender ESPN heeft zijn belang van 33 procent in de Europese sportzender Eurosport verkocht aan de twee andere aandeelhouders, de Franse mediaconcerns TF1 en Canal+. De Fransen hebben daarvoor 155 miljoen dollar (383 miljoen gulden) betaald. De meerderheid (50,5 procent) is nu in handen van TF1, de rest in handen van Canal+. Eurosport is volgens eigen zeggen te zien in 90 miljoen huishoudens verdeeld over zeventien landen in Europa. (Redactie economie)

Topman Sega weg wegens Dreamcast
De topman van de Japanse producent van spelcomputers Sega neemt ontslag wegens de tegenvallende verkopen van de Dreamcast-spelcomputer. Dat meldt de Japanse krant Nihon Keizai op basis van bronnen binnen het bedrijf. Volgens het bericht zal Shoichiro Irimajiri aftreden als president en vice-voorzitter worden. Zijn uitvoerende taken worden overgenomen door de voorzitter, Isao Ohkawa. De tegenvallers met Dreamcast zouden verantwoordelijk zijn voor een verlies bij Sega, voor het derde opeenvolgende jaar. (AP)


Op de officiële site van het Filmfestival in Cannes staan alle winnaars van Gouden Palmen keurig op een rij. Met relevante informatie, en met, zoals het een goede filmsite betaamt, veel beeldfragmenten van de genomineerde en winnende films. Verder vertelt de site aan de hand van foto's en met verhalen van achter de schermen de geschiedenis van het festival. Verder een lijst met de 500 mensen die Cannes 'gemaakt' hebben.
(www.festival-cannes.org)

NRC Webpagina's
22 MEI 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)