U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
ING

Nationale Nederlanden

Verbond van Verzekeraars

Reliastar


Claims in VS hinderen ING


Minnesota bekijkt hoe ING omgaat met claims van slachtoffers van de holocaust, voor de overname van ReliaStar wordt goedgekeurd.

Door onze financiële redactie

ROTTERDAM, 2 MEI. De Nederlandse bankverzekeraar ING stuit bij zijn voorgenomen overname van de Amerikaanse verzekeraar ReliaStar op bezwaren van instanties in de VS, die zich bezighouden met joodse claims op Europese verzekeraars. Eerder overkwam het Nederlandse Aegon iets dergelijks, toen het Joods Wereld Congres na de overname van TransAmerica en Providian dreigde met een boycot.

Het Amerikaanse ministerie van Handel in Minnesota heeft gisteren laten weten te zullen bekijken hoe ING omgaat met claims van nabestaanden van in de Tweede Wereldoorlog vermoorde joden. Dat was een reactie op een uitlating van een regeringsfunctionaris van de staat Connecticut, Nancy Wyman, die vindt dat de toezichthouder in Minnesota voorlopig geen goedkeuring moet geven voor een overname.

De kritische geluiden zijn inmiddels een standaardreactie, wanneer een Europese verzekeraar een overname doet in de Verenigde Staten. In Amerika wonen veel nabestaanden van Europese holocaustslachtoffers, die voor de oorlog vaak levensverzekeringspolissen hadden afgesloten. De Amerikaanse autoriteiten zijn inmiddels begonnen met een onderzoek naar de wijze waarop Europese verzekeringsmaatschappijen tijdens en na de oorlog zijn omgegaan met joodse verzekeringspolissen. Het belangrijkste onderzoek wordt gedaan door de commissie-Eagleburger, die van Europese verzekeraars toetreding eist. Tot op heden hebben Nederlandse verzekeraars dat niet zonder meer willen doen, omdat zij niet dezelfde positie willen bekleden als Duitse en Italiaanse verzekeraars. Bovendien heeft het Verbond van Verzekeraars vorig jaar al een akkoord gesloten met de joodse gemeenschap in Nederland.

Het verbond heeft op 20 april een principeovereenkomst gesloten met de commissie-Eagleburger en daar wordt dezer dagen de officiële handtekening onder gezet. Het Nederlandse akkoord zal worden geaccepteerd en Eagleburger kan verder geen aanvullende bijdrage van de Nederlandse verzekeraars vragen. ING heeft beloofd aan onderhandelingen over schadeloosstelling mee te doen en liet vanmorgen weten "dat er nu geen beletselen meer voor de staat zijn om toestemming te geven" voor de overname. ING heeft het nodige memorandum nog niet getekend, reden waarom in de VS gevraagd wordt de overname van ReliaStar te blokkeren.


Zie ook:

ING neemt in VS ReliaStar over (1 mei 2000)

NRC Webpagina's
2 MEI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)