U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Centraal Planbureau

Dossier Rijksbegroting 2000

Ministerie van Financiën


Bestemd voor aflossing staatsschuld

Telefoonfrequenties leveren miljarden op

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 1 MEI. De veiling van frequenties voor mobiele telefoons zal de staat naar verwachting 20 miljard gulden opleveren. Dit geld moet volledig worden besteed aan de aflossing van de staatsschuld.

Dat zei minister Zalm (Financiën) gisteren in het tv-programma Buitenhof. Zalm verwacht dat, op basis van de ruim 80 miljard gulden die een veiling van soortgelijke frequenties in Groot-Brittannië heeft opgebracht, ook de Nederlandse overheid enkele tientallen miljarden zal binnenhalen. Of er daadwerkelijk 20 miljard zal worden opgehaald is niet zeker. Een woordvoerder van de minister had het vanochtend over "een slag in de lucht".

In Den Haag is inmiddels onenigheid ontstaan over de besteding van de verwachte extra overheidsinkomsten. Volgens de huidige afspraken in het regeerakkoord gaat de opbrengst van de veilingen rechtstreeks naar de aflossing van de staatsschuld. De VVD wil, net als minister Zalm, vasthouden aan die afspraken, maar de PvdA wil een deel van de verwachte miljardenopbrengst rechtstreeks besteden aan nieuwe uitgaven voor onder meer wegen en onderwijs. D66 pleit voor flexibiliteit en "wil niet op voorhand uitsluiten" dat rechtstreekse investeringen in bijvoorbeeld de ICT-infrastructuur uit de opbrengst van de veilingen betaald kan worden.

Eind maart ging de Tweede Kamer akkoord met de voorgenomen veiling van de UMTS-frequenties (Universal Mobile Telecommunications System), de 'opvolger' van GSM waarmee internet en video op de mobiele telefoon mogelijk wordt. Algemeen wordt verwacht dat aanbieders van mobiele telefonie groot belang hechten aan de UMTS-frequenties. Wereldwijd worden deze frequenties gezien als dé techniek voor de toekomst.

Vijftien belangstellenden, waaronder huidige aanbieders van mobiele telefonie als Ben, Telfort, Libertel en KPN, hebben zich de afgelopen maanden bij verantwoordelijk staatssecretaris De Vries (Verkeer) gemeld. Zij heeft maar vijf 'kavels' (frequentiepakketten) in de aanbieding en de verwachting is dan ook dat de mogelijke belangstellenden flink zullen gaan inzetten. De eerste veilingsronde zal op 3 juli beginnen.

De veiling van GSM-frequenties in 1998 nam twee weken in beslag en leverde de schatkist 1,8 miljard gulden op.

Volgens de huidige afspraken in het regeerakkoord gaat de opbrengst van de veilingen en de verkoop van de staatsdeelnemingen in onder meer KPN en PinkRoccade rechtstreeks naar de aflossing van de staatsschuld. Door de verlaging van de staatschuld, die ongeveer 520 miljard gulden bedraagt, is de overheid jaarlijks minder geld kwijt aan de rente op de schuld.

Regeerakkoord hoeft niet herzien te worden

Deze vrijvallende rentelasten mogen gebruikt worden voor het Fonds Economische Structuurversterking (FES). Uit dit fonds worden nieuwe uitgaven in onder meer de infrastructuur betaald. Een staatsschuldaflossing van 20 miljard gulden levert jaarlijks 1,2 miljard gulden aan extra inkomsten voor het FES op. Zalms partijgenoot, financieel specialist Van Beek, onderschrijft de woorden van de minister. "We hebben dankzij de gunstige economie al voldoende geld te besteden. Ik zie dan ook geen aanleiding de afspraken uit het regeerakkoord te herzien", aldus Van Beek.

In februari dit jaar werd al duidelijk dat de PvdA voorstander is van het rechtstreeks storten van de extra opbrengsten in het FES-fonds. Zo worden volgens de partij de noodzakelijk extra miljarden vrijgemaakt die nodig zijn om te investeren in onder meer onderwijs en 'nieuwe technologische ontwikkelingen'.

Vice-fractievoorzitter Bakker (D66) stelde vanmiddag het principe van staatsschuldvermindering te steunen, maar voegde daaraan toe dat "wanneer er bijzondere investeringsprojecten zijn, een deel van het geld daarvoor gebruikt moet kunnen worden". Hij pleitte voor een 'flexibele opstelling' van minister Zalm.


Zie ook:

Nog dit jaar extra geld voor zorg en scholen (14 april 2000)
CPB: pas op met uitgeven meevallers (12 april 2000)
PvdA wil 9 miljard extra uitgeven (11 april 2000)
Meevallers nog hoger dan gedacht (29 maart 2000)
Vijftien miljard aan extra meevallers (16 maart 2000)

NRC Webpagina's
1 MEI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)