U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Profiel Japan

Geschiedenis schip Liefde


Kroonprins herdenkt barre tocht Liefde


Op bezoek in Japan bezocht prins Willem-Alexander vanmorgen de plaats waar een Nederlands schip, Liefde, in 1600 voor het eerst de kust van Japan bereikte.

Door onze correspondent HANS VAN DER LUGT


Kroonprins Willem-Alexander en de Japanse kroonprins Naruhito bekeken gisteren een replica van het schip Liefde tijdens een receptie in Beppu, in het zuiden van Japan. (Foto Reuters)

USUKI, 19 APRIL. Het lot van de opvarenden van het schip Liefde dat in 1600 aankwam in Japan, ligt nu in de betrouwbare handen van Kenichin Watanabe. De eenogige Watanabe werd 79 jaar geleden geboren op het kleine eilandje Kuroshima, dat op een steenworp van de kust ligt. "Op de lagere school hoorde ik al het verhaal dat het Hollandse schip destijds hier in de baai zou zijn gearriveerd", zegt Watanabe en wijst naar de zee. "Men zegt dat het daar ergens moet zijn verschenen." Het verhaal dat Watanabe als kind al had gehoord, bepaalt nu grotendeels zijn leven. Gekromd leidt de beleefde oude man zijn bezoek van de steiger naar een pleintje aan het einde van het strand, waar bronzen borstbeelden staan van de bekendste opvarenden van het schip Liefde: koopman Jan Joosten en de Britse navigator William Adams, die beiden in Japan zijn blijven wonen. "Vroeger stonden ze dichter aan het strand, maar voor de ceremonie hebben ze speciaal dit pleintje gemaakt en de beelden op nieuwe sokkels gezet. De oude plek was te krap", zegt Watanabe een dag voordat de Nederlandse kroonprins een krans komt leggen bij het monument.

Watanabe en zijn vrouw zijn de enige bewoners van het eilandje, zoals zijn ouders begin deze eeuw de enige bewoners waren toen hij werd geboren. Destijds was visserij de enige bron van inkomsten, maar na de oorlog kwam daar verandering in. "Het begon met mensen van de plaatselijke sociëteit voor de studie van de geschiedenis die naar dit eiland kwamen", zegt Watanabe in zijn miniatuurmuseum. Het is niet meer dan een klein houten gebouwtje met één kamer aan het strand. Aan de wand hangen foto's van de eerste herdenkingen die ooit zijn gehouden, de onthulling van de eerste gedenkplaat. In het midden staat in een glazen vitrine een houten model van de Liefde. "Iemand uit het naburige Usuki is in de jaren tachtig speciaal naar Nederland gegaan om tekeningen te verzamelen en heeft daarna dit model gemaakt", vertelt hij. Gehavend door de storm dreef de Liefde in 1600 na een barre tocht de baai binnen, de bemanning meer dood dan levend. De Japanse schrijver Ichiro Shiraishi heeft in een historische roman de eerste ontmoeting tussen Nederlanders en de Japanse vissers ter plaatse beschreven.

NRC Webpagina's
19 APRIL 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)