U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Multiculturele Samenleving

Den Haag


Melkert attaqueert Dijkstal in minderhedendebat

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 19 APRIL. VVD-leider Dijkstal heeft zijn kritiek op falend integratiebeleid voor minderheden, zoals enkele weken geleden publiekelijk verwoord, "niet waargemaakt" in de Tweede Kamer. Die conclusie trok GroenLinks-leider Rosenmöller gisteren, op de eerste dag van het debat tussen fractieleiders en het kabinet, naar aanleiding van het essay Het multiculturele drama van Paul Scheffer.

Drie weken geleden, op een VVD-bijeenkomst in Cuyk en in een vraaggesprek met NRC Handelsblad, had Dijkstal fel uitgehaald naar coalitiepartner PvdA, die geen steun zou geven aan maatregelen om de positie van minderheden in het onderwijs en op de arbeidsmarkt te verbeteren. Uitgedaagd door Rosenmöller wilde Dijkstal deze kritiek in de Kamer niet in dezelfde scherpe bewoordingen herhalen. PvdA-fractieleider Melkert greep de interventie van Rosenmöller aan om Dijkstal te veroordelen voor de wijze waarop hij eerder verwijten had gemaakt aan het adres van de PvdA. Melkert had tot dusver geweigerd rechtstreeks te reageren op de uitlatingen van de VVD-leider.

Melkert sprak teleurgesteld over Dijkstal "die wij niet kennen als iemand die onwaarheden aan elkaar rijgt, zoals hij heeft gedaan". Dijkstal had onder meer aangevoerd dat een wettelijke regeling voor inburgering het enige succes van het vorige kabinet was geweest in het integratiebeleid. Melkert noemde het "ontzettend jammer" dat Dijkstal voorbijging aan een reeks andere initiatieven van Paars-I. "Waar heeft de heer Dijkstal het voor nodig om het op deze wijze aan de orde te stellen?"

Eerder in het debat was tussen Melkert en Dijkstal een vinnige woordenwisseling ontstaan over maatregelen om de afstand tussen uitkering en inkomen te vergroten, zodat werklozen eerder een betaalde baan zouden accepteren. De werkloosheid onder allochtone groepen ligt, gemiddeld genomen, drie- tot vijfmaal boven het landelijk gemiddelde. De VVD-leider refereerde aan uitspraken van zijn fractiegenoot Wilders, eerder deze week gedaan, om de koppeling van loon en uitkering gedeeltelijk ongedaan te maken als middel om de zogenoemde armoedeval te bestrijden. Melkert wees erop dat hiervoor al maatregelen zijn genomen via het nieuwe belastingstelsel. De PvdA-fractieleider zei het "zeer te betreuren" dat de VVD "mensen met een WAO-uitkering en een bijstandsuitkering in inkomen erop achteruit wil laten gaan om ervoor te zorgen dat andere mensen aan het werk komen".

Alle fractieleiders deden voorstellen om de integratie van minderheden te bevorderen. Voor een deel betreft het maatregelen die al in behandeling zijn bij de diverse departementen en Kamercommissies. Een groot probleem bij het integratiebeleid is dat het 'verkokerd' en 'gefragmentariseerd' wordt gevoerd, waarbij departementen als Onderwijs, Sociale Zaken en VWS vaak onvoldoende samenwerken.Melkert wees op problemen bij inburgeringsprogramma's: "Wie [deze problemen] tot zich neemt, wendt zich naar adem snakkend af, bedwelmd door de walmen die elkaar verstikkende bureaucratieën verspreiden". Alle fractieleiders wezen op het grote belang van onderwijs in de Nederlandse taal als bijdrage aan succesvolle integratie.

NRC Webpagina's
19 APRIL 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)