U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Politiesurveillance op website 'Martijn'
De unit digitaal rechercheren van het landelijk rechercheteam onderzoekt de Internetpagina van pedofielenvereniging Martijn. Het Meldpunt Kinderporno op Internet heeft melding gedaan bij justitie van het digitaal lokken van kinderen door Martijn.

Virtueel land met èchte crisis
Crisis in het virtuele prinsdom Sealand (www.principality-sealand.net). De Spaanse politie arresteerde afgelopen week de 'regent' van het prinsdom, Francisco Trujillo, wegens vervalsing en oplichting. Trujillo, zelf eerder als politieman ontslagen, wordt beschuldigd van het verkopen via Internet van diplomatieke paspoorten en dito nummerplaten, persoonsbewijzen en universiteitstitels op naam van Sealand. Het denkbeeldige prinsdom bestaat uit een zeeplatform voor de Britse kust dat zi

Jorritsma wil scherper toezien op kabelbedrijf
Het toezicht op kabelexploitanten die zich tevens bezighouden met televisie en Internet wordt aangescherpt. De bedrijven zullen worden gesplitst in een netwerkdeel en een uitzenddeel. Dat zei minister Jorritsma (Economische Zaken) gisteren op een gastcollege aan de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg. Jorritsma neemt hiermee een voorschot op het debat over de zogenoemde Kabelnotitie, over toezicht op kabelexploitanten, dat de Tweede Kamer eind deze maand voert.

Fawlty Towers op het Binnenhof
Sommige boeken raken, helaas, in de vergetelheid. Juliana, vorstin naast de rode loper van dra. M.G. Schenk en Magdaleen van Herk is dit droeve lot al jaren beschoren. Het boek verscheen in 1980 maar heeft nog weinig aan actualiteit verloren. Bij alle huidige opwinding over het democratisch gezaag aan de poten van de monarchie, is het interessant wat Schenk en Van Herk daarover schreven: "(...) het is Margriet, die (...) door troongerechtigde te blijven, binnen Nederland en samen met haar man een louter representatieve functie te vervullen (...) onhoorbaar maar gestaag de poten onder de monarchie doorzaagt. (...)" Zij wilde 'gewoon mens' zijn maar de status van koningskind niet opgeven.

Inval Koerdisch persbureau
Een arrestatieteam van de politie heeft begin deze week een inval gedaan bij het Koerdische persbureau Ozgurluk in Amsterdam. Computers, telefoons en documentatie zijn in beslag genomen. De Amsterdamse politie verwijst naar het kernteam Noordoost-Nederland. Volgens het persbureau zelf heeft het parket Groningen gehandeld op verzoek van justitie in Brugge (België). Kernteam noch justitie in Brugge konden vanmorgen commentaar geven.

UPC onderuit op beurs
Ondanks de forse daling van de Amerikaanse technologiefondsen wist het Damrak vanmorgen een kleine winst te boeken. Alleen kabelbedrijf UPC ging hard onderuit. Wolters Kluwer mocht zich vanmorgen verheugen in een onverwacht grote belangstelling. De uitgever profiteerde van geruchten over een fusie met de elektronische uitgeverij Thomson uit Canada.

Lego stapt in film en tv
De Deense speelgoedfabrikant Lego gaat films en televisieprogramma's voor kinderen produceren waarin de bekende gekleurde bouwsteentjes en ander speelgoed van de firma de hoofdrol krijgen. Het concern komt naar verwachting eind 2001 met de eerste kinderprogramma's, op televisie en op Internet. (AP)

Time Warner boekt verlies
Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner, dat wordt overgenomen door Internetaanbieder America Online (AOL), heeft over het eerste kwartaal van dit jaar een verlies geboekt van 96 miljoen dollar (220 miljoen gulden), tegen een winst van 138 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg met 7,5 procent tot 6,5 miljard dollar. (Bloomberg)

UPC en SBS lanceren filmkanaal
Kabelaar UPC en televisiebedrijf SBS, waar UPC vorige maand een bod op heeft uitgebracht, zetten samen vier nieuwe televisiekanalen op. Zo komt er een kanaal met films voor jongeren in de leeftijd van 18 tot 35 jaar en een kanaal voor een breder publiek waarop thema's aan bod zullen komen die vooral met archiefbeelden worden ondersteund. De bedrijven hopen de eerste programma's over deze kanalen in het najaar in Nederland in de huiskamers te brengen. Ook zal UPC de kanalen aan andere kabelbedrijven aanbieden. (ANP)

Internetmarkt voor metaal en ijzer
Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde Indiase staalbedrijf Ispat zet samen met Ferrous Exchange een Internetmarkt op voor de ijzer- en metaalindustrie. Ispat, de vijfde staalproducent ter wereld, neemt een minderheidsbelang in het Amerikaanse Ferrous Exchange. Het staalbedrijf heeft zich verplicht jaarlijks een forse hoeveelheid staalproducten via Internet aan te bieden. (ANP)


Het duurde even, maar het Italiaanse modemerk Dolce & Gabbana heeft eindelijk het wereldwijde medium bereikt. Dit in navolging van hippere ontwerpers als de Franse Jean-Paul Gaultier die zich al jaren op Internet profileert. De vormgeving van de Dolce & Gabbana-site is in de stijl van de kleding en dus weinig wild en tegen het klassieke aan. Er zijn onder meer foto's van de nieuwe collecties te bekijken.
(www.dolcegabbana.it)

NRC Webpagina's
13 APRIL 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)