U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Gemeente Eindhoven

Willem Pompe Instituut

Politie.nl


Man gedood bij wake in hospitaal

Door een onzer redacteuren
EINDHOVEN, 6 APRIL. Bij een steekpartij in het mortuarium van het Catharinaziekenhuis in Eindhoven is gistermiddag een 48-jarige man uit die plaats om het leven gekomen.

Volgens de politie heeft het incident te maken met de liquidatie afgelopen zaterdag van de 35-jarige R. Koenders uit Eindhoven. Die werd in zijn woonplaats in koelen bloede doodgeschoten toen de auto waarin hij als passagier meereed voor een verkeerslicht moest stoppen. In beide zaken kent de politie de identiteit van de dader, maar heeft nog geen arrestatie kunnen verrichten.

Koenders en de 48-jarige man waren vrienden. Ze behoorden beiden tot een klein groepje in de drugsscene van de Eindhovense volksbuurt Woensel. De dader van de steekpartij is volgens de politie een bekende van Koenders.

Koenders lag opgebaard in het mortuarium. Gisteren was er gelegenheid om afscheid van hem te nemen. Rond kwart voor twee kwam de dader binnen. Hij pakte meteen het slachtoffer vast en stak hem met een mes in de halsstreek. De 48-jarige overleed ter plaatse. De dader wist in het daarop volgende tumult te ontkomen.

In het mortuarium waren enkele tientallen familieleden en vrienden van Koenders aanwezig. De emoties liepen volgens de politie hoog op. Alle getuigen werden overgebracht naar het politiebureau en daar verhoord. Het motief van de ziekenhuismoord is nog onduidelijk.

De afrekening waarvan Koenders het slachtoffer is geworden, houdt volgens de politie geen verband met een caféruzie waarbij een week eerder de 29-jarige A. Pruijmboom uit Eindhoven is doodgeschoten. De ruzie in het café ontstond tussen een groep woonwagenbewoners, onder wie het slachtoffer, en een aantal Antillianen. Koenders is van Surinaamse afkomst. Meteen nadat hij was vermoord, deed volgens het ANP in Eindhoven het verhaal de ronde dat de familie Pruijmboom daar verantwoordelijk voor was. Die ontkent dat in alle toonaarden. Een aantal familieleden voelde zich volgens het ANP echter dermate bedreigd, dat ze zijn ondergedoken.

De politie heeft inmiddels vijftig mensen vrijgemaakt voor het onderzoek. Ook zijn veiligheidsmaatregelen getroffen. Welke, wil de politie niet zeggen.

'Ze deinzen nergens voor terug'


In Eindhoven zijn in anderhalve week vier mensen vermoord, onder het oog van soms tientallen getuigen. De laatste moord werd gisteren gepleegd in een mortuarium.

Door onze redacteur BAS BLOKKER

EINDHOVEN, 6 APRIL. "Zo langzamerhand vallen er nogal wat", zegt de politiewoordvoerder van Eindhoven. Vier doden in anderhalve week. Allemaal vermoord op klaarlichte dag, onder het oog van soms tientallen getuigen. "Ze deinzen er niet voor terug temidden van een mensenmenigte een pistool of een mes te trekken om iemand te doden. En de volle verantwoordelijkheid voor de moord te nemen, want hun identiteit is zo achterhaald. Dat geeft te denken."

Gistermiddag, kwart voor twee, werd in Eindhoven een 48-jarige man vermoord in het mortuarium van het Catharinaziekenhuis. Hij stond daar, samen met tientallen vrienden en familie, afscheid nemend van Regi Koenders, die op 1 april koelbloedig was vermoord. Een andere bekende van Koenders stapte op de 48-jarige man af en stak hem dood. Een reanimatieteam van het ziekenhuis kon hem niet meer redden. In de chaos en verwarring kon de dader ontkomen, hoewel de politie volgens een woordvoerder van het ziekenhuis, snel ter plekke was "met honden en kogelvrije vesten". Het mortuarium blijft voorlopig gesloten, heeft het ziekenhuis beslist. Vanochtend werd de in 1964 in Paramaribo geboren Regi Koenders begraven. Tijdens de uitvaartdienst in de Eindhovense wijk Tongelre noemde de voorganger Koenders "een gangmaker, een Casanova, een charmeur". Hij had "bravoure - en dat is nu misschien zijn noodlot geworden". "Born to be wild", zei een nicht van Koenders over hem. "Altijd het hoofd opgeheven, altijd trots op zijn familie." In de kerk waren vanochtend een kleine honderd mensen aanwezig plus vier politiemensen in uniform.

Volgens de politie spelen de moord op Koenders en de moord van gisteren zich af in een "klein groepje drugsdealers en drugsgebruikers". In zekere zin is dat volgens de woordvoerder "een geruststelling" voor de burgers. Dat ze niet denken dat ze elk moment in Eindhoven op straat kunnen worden beschoten. Drie van de vier incidenten van de afgelopen anderhalve week speelden zich af op kleine afstand van elkaar in de Eindhovense volksbuurt Woensel. Het ziekenhuis ligt daar. En Koenders werd vermoord op de kruising van de Dr. Cuyperstraat en de Lieven de Keyweg, vlak daarachter. De eigenaar van de nabij gelegen snackbar Happy Eater heeft alle commotie op 1 april meegemaakt. Het moest er een keer van komen, zegt hij. "Voor die lui heeft een mensenleven evenveel waarde als een frikadel voor mij."

Ook de moord op 25 maart heeft in Woensel plaatsgevonden. Toen kregen bezoekers van café De Schelft aan de Kloosterdreef onderling ruzie, waarna een van hen schoot op een man en een vrouw uit de andere groep. De man overleed, de vrouw raakte gewond. Met de moordaanslag op Koenders en de wraakneming daarna in het mortuarium houdt die cafémoord geen verband, zegt de politie. Of het moet zijn dat in geen van de gevallen een dader is gearresteerd. "Maar we weten wie het zijn", zegt de politiewoordvoerder.

NRC Webpagina's
6 APRIL 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)