U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
IOC

Gosper stapt uit IOC-commissie ethische zaken

Door onze sportredactie
LAUSANNE, 7 MAART. Kevin Gosper is uit de ethische commissie van het IOC gestapt. De Australiër, vice-voorzitter van het IOC, kwam gisteren in Lausanne aan om door de betrokken commissie gehoord te worden.

De 66-jarige Australiër die zichzelf nog altijd kansen toedicht volgend jaar Juan Antonio Samaranch op te volgen als president van het IOC, wordt ervan beschuldigd tussen 1993 en 1995 steekpenningen tot een waarde van 70.000 gulden te hebben aangenomen in de vorm van reizen en cadeaus voor hem en zijn gezin. Het geld zou afkomstig zijn van het nominatiecomité van Salt Lake City dat in de zucht naar de organisatie van de Olympische Winterspelen 2002 talloze olympiërs heeft omgekocht. Het schandaal kostte tien leden van het IOC de kop en kwam tien anderen op een reprimande te staan.

Gosper ontkent de aantijgingen. Hij zegt dat er sprake is van valse declaraties. "Ik heb niets onrechtmatigs gedaan", herhaalde hij gisteren.

De Ethische Commissie van het Internationaal Olympisch Comité heeft gisteren besloten de zaak-Gosper in handen te leggen van een onafhankelijk onderzoeker die nog moet worden benoemd. De vice- voorzitter van het IOC legde bij dezelfde gelegenheid zijn functie in de Ethische Commissie neer om het onderzoek niet te bruskeren.

Gosper was teleurgesteld dat de kwestie maandag niet onmiddellijk werd opgelost en in handen is gelegd van een onafhankelijke onderzoeker. Deze zal in eerste instantie rapporteren aan Javier Perez de Cuellar, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties en een van de acht leden van de Ethische Commissie. Perez de Cuellar speelde een voorname rol bij de hervormingen van het IOC vorig jaar. Perez de Cuellar zei te verwachten dat het onderzoek eerder weken dan maanden zal duren.

Gosper heeft de Ethische Commissie zelf op zijn zaak gezet toen zijn naam doorsijpelde uit nog steeds durende onderzoeken naar malversaties in Salt Lake City. "Ik ben slachtoffer van een complot, het draait om valse declaraties van iemand uit het nominatiecomité. De reis naar Salt Lake City in 1993 was een privévakantie van mijn gezin, waarvoor ik zelf heb betaald."

Gosper kreeg steun van zowel Perez de Cuellar als het IOC. "Wij hebben het gevoel dat Gosper onschuldig is, maar het is in zijn belang dat dit tot de bodem wordt uitgezocht en bewezen", verklaarde Perez de Cuellar. "Niet omdat we twijfels hebben aan Gosper maar wij hebben vooral het prestige van de Ethische Commissie voor ogen. Wij willen aantonen volledig onafhankelijk te zijn."


Zie ook:

Kamer: kroonprins moet weg uit IOC (25 januari 1999)
Sydney 2000 redde Spelen met een dineetje (25 januari 1999)
Kamer ziet prins liever niet in IOC (25 januari 1999)
Kwestie-IOC test leiderschap Kok (25 januari 1999)
'Haal prins uit hofhouding Samaranch' (25 januari 1999)
Schoon schip (25 januari 1999)
Strenge gezichten in een belegerde vesting (25 januari 1999)
Aftreden geen optie voor berispte Geesink (25 januari 1999)
Samaranch wenst termijn vol te maken (25 januari 1999)
Kok: IOC-ambitie prins is veranderd (12 februari 1998)
Kamer: debat over kroonprins en IOC (11 februari 1998)
Kritiek op Huibregtsen: Kamerdebat over functie prins bij IOC (11 februari 1998)
Prins moet oppassen met het IOC (11 februari 1998)
Opschudding na uitspraken over IOC-baan prins (10 februari 1998)
Willem-Alexander benoemd tot lid IOC (5 februari 1998)
Prins benjamin van olympische elite (5 februari 1998)
Willem-Alexander kandidaat voor IOC (februari 1998)
Verkiezing nieuwe IOC-leden niet urgent (januari 1998)

NRC Webpagina's
7 MAART 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)