U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Ghost

MARISKA GRAVELAND
Spoken hebben een ware emancipatie doorgemaakt in de film. Vroeger morrelden ze wat aan keukenkastjes of doolden ze wezenloos door bespinragde huizen. Het ergst waren de zombies eraan toe, die de ondankbare taak hadden om met gestrekte armen over zompige kerkhoven te struinen.

Wat de geesten bezielde bleef vaak in nevelen gehuld. Spannend waren die oude griezelfilms wel, misschien juist omdat de spoken zo ondoorgrondelijk waren. Sommige regisseurs bekommeren zich wel om de geestesgesteldheid van de overledenen. Dat spoken ook zielig kunnen zijn, bewijst bijvoorbeeld The Sixth Sense, een van de grootste kassakrakers van de afgelopen maanden. Tien jaar geleden was het de film Ghost die flink scoorde bij het grote publiek. In Ghost mocht een geest eindelijk zijn mond eens opendoen, maar wat hij te melden had, bleek niet echt opzienbarend. Het spook, gespeeld door teenhunk Patrick Swayze, blijkt met dezelfde sores als de levenden te kampen. Het grootste deel van de film is op zoek naar zijn moordenaar, waarbij hij zich ontpopt als een ware actieheld. Wie verwacht dat Swayze ons iets onthult over het grootste mysterie dat de mensheid bezighoudt, de dood en het hiernamaals, komt bedrogen uit. Daarvoor heeft hij het te druk: hij moet zijn geliefde (Demi Moore) beschermen tegen frauderende bankmedewerkers en andere schurken. Het enige dat we over het hiernamaals te weten komen is niets nieuws: de hemelpoort wordt voorafgegaan door een bundel licht en de hel wordt bevolkt door gitzwarte demonen.

De plot is behoorlijk ridicuul, maar Ghost wordt gered door de afwisseling van sferen: de film schiet heen en weer tussen thriller, romantiek en komedie. Whoopi Goldberg is goed op dreef als grofgebekte 'spiritueel adviseur', via wie Swayze contact op kan nemen met zijn vriendin. Erg grappig zijn de scènes waarin deze helderziende haar sessies houdt. De spoken die op bezoek komen lijken zo uit de plaatselijke sigarenhandel op de hoek te zijn weggelopen. Als een van hen zijn vrouw voor het eerst na zijn dood weer ziet, is het enige wat hij verschrikt kan uitbrengen: "Wat heb je met je haar gedaan?" Klassiek is de scène waarin Swayze en Moore hun talenten op het gebied van de kleikunst tonen. Door Naked Gun 2, waarin regisseur Jerry Zucker zijn eigen film parodieerde, kun je hier niet meer zonder glimlach naar kijken.

Ghost (Jerry Zucker, 1990, VS), SBS6, 20.30-22.45u.

NRC Webpagina's
7 MAART 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)