U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
De Nederlandsche Bank

Ministerie van Financiën


Over besteding reserves

Wellink met Paars eens over uitgaven

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 28 FEBR. Het voorstel van PvdA, VVD en D66 om de voor 2001 en 2002 gereserveerde uitgaven al dit en volgend jaar te besteden, krijgt steun van directeur N. Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB).

De drie partijen willen met hun oplossing de begrotingsregels in stand houden en toch extra investeren in zorg, onderwijs en milieu. Wellink zei afgelopen zondag in het televisieprogramma Buitenhof dat als het naar voren halen van de uitgaven "zich beperkt tot het opvullen van de ruimte, de onderuitputting bij de uitgaven, dan ik denk dat het op dit moment het verstandigste plan is". Hij vindt echter wel dat de extra uitgaven goed geïnvesteerd moeten worden. "Er moet worden aangetoond dat de cijfers die je bijvoorbeeld aan de zorg besteedt een hoger rendement opleveren dan aflossing van de staatsschuld", zegt hij. Dat risico is kleiner als het om al geplande uitgaven gaat, meent de DNB-directeur. "Het naar voren halen van de gereserveerde uitgaven van 2001 en 2002 spreekt me aan, daarover heeft men nagedacht."

Wellink blijft van mening dat aflossing van de staatsschuld prioriteit heeft. Verdere lastenverlichting is volgens hem onnodig.

De drie coalitiepartners voeren een discussie over de besteding van de meevallers die dankzij de hogere economische groei binnenstromen. Volgens de huidige begrotingsregels, de zogenoemde 'Zalm-norm', mogen meevallers aan de inkomstenkant alleen worden gebruikt voor vermindering van de staatsschuld en voor lastenverlichting. PvdA en D66 wilden echter een deel van die inkomstenmeevallers gebruiken om extra te investeren in zorg, onderwijs en milieu. Om toch extra te kunnen investeren in onderwijs, zorg en milieu, willen PvdA, D66 en VVD nu de gereserveerde uitgaven zoals die zijn vastgelegd in het regeerakkoord een jaar naar voren halen. Zo ontstaat de komende twee jaar ruimte. In 2002 zal blijken of de investeringen verantwoord waren. De grootste oppositiepartij CDA vindt het voorstel de uitgaven naar voren te halen "een rare sprong". De partij stelt dat de Zalm-norm niet tot dogma mag worden verheven. "Als dit de oplossing moet worden, hebben we liever dat er nog eens kritisch naar de Zalm-norm wordt gekeken", aldus een woordvoerder van het CDA. Het CDA stelt voor de inkomstenmeevaller te verdelen over staatsschuldreductie (75 procent) en extra uitgaven (25 procent).

Minister Zalm heeft nog niet gereageerd op het voorstel. Het ministerie zegt wel dat extra geld besteden aan zorg en onderwijs niet perse effectief zal zijn.

NRC Webpagina's
28 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)