U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Martin Sheen for president

COEN VAN ZWOL
In de Oval Office zetelt een man die de morele implicaties van zijn besluiten altijd grondig doordenkt. Hij won de Nobelprijs voor de economie en stamt af van een founding father. Hij heeft geen aantoonbaar seksleven; zelfs de first lady is vrijwel nooit in beeld. Hij heeft een charmante glimlach, maar ijzeren tanden; een warme handdruk, maar een formidabele rechtse hoek.

West Wing, de wekelijkse soap over president Josiah Barlet en zijn toegewijde staf, is in Amerika een daverend succes. Dat is verklaarbaar. Na het Lewinsky-schandaal snakt het land naar een president die de waardigheid van het ambt herstelt. Wachten tot januari 2001, als de nieuwe bewoner zijn intrek neemt in het Witte Huis, is te veel gevraagd. Dus droomt men alvast weg bij president Barlet, die nooit zijn broek zou laten zakken in het raamloze gangetje tussen Oval Office en toilet.

West Wing wordt geprezen om de spitse, toneelachtige dialogen, intelligente scenario's, voortreffelijke acteerprestaties. Maar critici zijn vooral aangenaam verrast omdat de serie Washington nu eens niet neerzet als een haaienvijver die slechts stof biedt tot zwarte komedies of misdaadfilms. Zoals in series als ER, NYPD Blue of The Practice maken we kennis met een groep toegewijde professionals die nederlagen lijden en overwinningen boeken, dilemma's en levenscrisissen overwinnen. Er wordt keihard gewerkt: altijd en overal snellen mensen met stapels documenten door de gangen (ex-president Gerald Ford merkte naar aanleiding daarvan zuinig op dat in zíjn Witte Huis de mensen ook wel eens gewoon achter hun bureau zaten). En altijd lopen er drie crississen door elkaar heen, die vragen oproepen over zaken als terrorisme, oorlog, vrijheid van meningsuiting, lobbygroepen, religie, de doodstraf.

President is Martin Sheen. Hij speelde in het verleden zowel John F. als Bobby Kennedy, was presidentieel adviseur en presidentskandidaat. Kennelijk heeft Sheen, een militante linkse activist, in Amerikaanse ogen iets presidentieels. Een andere opvallende hoofdfiguur is Rob Lowe, de acteur wiens loopbaan in het slop kwam door een gênant seksschandaal (Acteur Maakte Sekstape Van Minderjarige Prostituee!). Om die associatie gelijk uit de wereld te helpen, belandt Lowe in de eerste aflevering in bed bij een call girl.

In West Wing wordt het onderhandelen, lobbyen en manipuleren van nieuws op geloofwaardige wijze als een menselijk of zelfs nobel tijdverdrijf getoond. Het succes van de serie biedt wellicht een indicatie dat de jaren van paranoïde wantrouwen tegen alles dat uit Washington komt, voorbij zijn. Een citaat uit een Internet-recensie van West Wing: "Ik geloof dat iedereen in dit land hoopt dat we eens een president zullen hebben die zich werkelijk met elk van ons kan identificeren, die onze angsten, onze strijd, onze dromen begrijpt. Een president die het leven voor ons op dagelijkse basis beter maakt." Nog een paar van dit soort seizoenen en Martin Sheen kan zijn kandidatuur voor het Witte Huis bekendmaken.

The West Wing, RTL4, 22.05-23.05u.

NRC Webpagina's
28 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)