U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Uitgelicht

Windows 2000: rimpelloze vijver

Door CEES VERSCHURE
Is het nieuwste altijd beter? Het antwoord is bekend: nee. Neem bijvoorbeeld software. Heel wat 'updates' van programma's en drivers die de computer worden ingepompt, doen vaak meer kwaad dan goed. Maar bij een geheel nieuwe versie van een programma legt nieuwe functionaliteit (en dus nieuwe kunstjes aanleren) het vaak af tegen de kick van het allernieuwste.

Vijf jaar geleden stonden liefhebbers 's nachts zelfs in de rij voor het besturingssysteem Windows 95. De opvolger Windows 98 leidde tot veel minder opwinding: daarmee werd rustig gewacht tot de aanschaf van een nieuwe computer. De introductie van Windows 2000 verliep zelfs geruisloos: de totale stilte van na een crash lijkt ingetreden. Voor een deel is dit begrijpelijk: Windows 2000 (ook wel Win2k genoemd) is vooral bedoeld als opvolger voor Windows NT. Dit besturingssysteem is bestemd voor de zakelijke markt en daar is Microsoft met 15 procent marktaandeel bescheiden actief vergeleken met de markt voor thuiscomputers, waar in 90 procent van de gevallen een versie van Windows draait. In de zomer van dit jaar moet er ook een opvolger voor Windows 98 zijn: codenaam 'Millennium'. Verwacht wordt dat deze software sterk zal lijken op Windows 2000, zodat Microsoft dan één besturingssysteem (met verschillende versies) heeft voor thuis en op het werk.

Op zoek naar ervaringen met Windows 2000 kom je in een rimpelloze vijver terecht: er valt weinig te melden. Tenzij er een dringende noodzaak is installeren bedrijven nul-versies (allereerste versies) van nieuwe software alleen als de systeembeheerder bijzonder avontuurlijk is aangelegd. En voor de thuiscomputer is de prijs (450 gulden voor een upgrade, 900 gulden voor een nieuwe versie) niet bepaald een aanmoedigingspremie. Maar zou Windows 2000 een oplossing kunnen zijn voor de serieuze telewerker, voor het kantoor aan huis en in de winkel, waar betrouwbaarheid belangrijk en tijd geld is?

Voor het beantwoorden van die vraag begaven we ons op de digitale snelweg, waarbij het installeren van een besturingssysteem - gezien de ervaringen met eerdere versies van Windows - veel lijkt op het geblinddoekt oversteken van die weg met een doos eieren op de arm. Je weet dat je de overkant haalt en dat er hele eieren overblijven, maar niet welke.

We besloten Windows 2000 Professional (de cliëntversie van Windows 2000) als upgrade te installeren van Windows 98 (Tweede editie) op een wat oudere machine, die ruimschoots voldoet aan de vereisten: 133 MHz processor, 32 maar liever 64 MB RAM en een vaste schijf van 2 GB met minimaal 650 MB ruimte en waarvan de standaard beeldscherm- en geluidsadapters zijn vervangen door meer geavanceerde. Een advies op de verpakking brengt ons op een webpagina van Microsoft waar gezocht kan worden naar de compatibiliteit. We belandden bij de vervaardiger van onze pc en downloaden een nieuwe versie van de 'bios' (software die communiceert tussen operating-system en hardware) die al is geïnstalleerd. We worden opgeroepen een programma te downloaden, zodat kan worden gecontroleerd of hardware en software van de pc door Windows 2000 kan worden verdragen.

Het resultaat is uitputtend, maar ook bemoedigend. De belangrijkste hardware wordt ondersteund, voor een ISDN-driver moeten we bij de leverancier op Internet aankloppen. Slechts enkele, niet erg elementaire programma's moeten voor hun aanpassingen nog even wachten (de meeste leveranciers hebben na enkele maanden hun aanpassingen op Internet gereed staan). De installatie rekent af met bestaande angsten. Niet alleen behoeft er niet meer te worden gestuurd en gekozen, de plug and play-voorzieningen zijn (zeker ten opzichte van NT) geperfectioneerd. Bovendien wordt de hardwarefaciliteit USB ondersteund. NT moest het zonder deze universele aansluitmogelijkheid doen. Het opstarten van de pc verloopt aanmerkelijk sneller en dat geldt ook voor verschillende programma's. De menu's rollen niet zomaar open, maar tonen in eerste instantie de meest gebruikte functies (alpha-blending). Overzichten kunnen nu ook in miniaturen worden weergegeven.

Het zoeken naar bestanden en tekst verloopt dankzij een indexing-service (niet bepaald nieuw voor operating-systems, maar wel voor Microsoft) ook aanmerkelijk sneller. Naast vele cosmetische verbeteringen en functies die het werken met externe computers, Internet en netwerken aantrekkelijker maken, zijn het vooral snelheid en betrouwbaarheid die opvallen. Het geteste systeem kende gedurende acht dagen geen enkele crash. Ook omstandigheden die Windows 95, 98 en NT met fatale fouten tot het gevreesde blauwe scherm (BSOD: Blue screen of death) brachten, deden Windows 2000 vrolijk doorleven. Tot die stabiliteit draagt het gebruik van versie 5 van het bestandssysteem NTFS ongetwijfeld bij. Om de stabiliteit blijvend te vergroten zijn de mogelijkheden tot defragmentatie van de harde schijf verbeterd door een lichte versie van het programma Diskeeper.

Voor wie is Windows 2000 Professional op korte termijn het aanschaffen waard? Voor toepassingen in combinatie met server-software lijkt even wachten op ServicePack 1, dat in juni wordt verwacht, verstandig. Stand- alone gebruikers voor wie een stabiel en snel systeem erg belangrijk is kunnen zich afvragen of de aanschafprijs een dergelijke overgang rechtvaardigt. Het is aan te bevelen voor de aanschaf de compatibiliteit op de site van Microsoft te controleren door het programma chkugrd.exe te downloaden.

Spelletjesfanaten zullen voorlopig tot de DOS-modus van Windows 95 of 98 veroordeeld blijven. Voor de bezitter van een notebook betekent de aanschaf een overduidelijke winst. Naast meer voorzieningen voor het werken op afstand worden nieuwe standaards gehanteerd voor energiebeheer (effectief gebruik van batterij) en het schrijven van geheugen naar schijf. NT kent geen energiebeheer en is dus eigenlijk ongeschikt voor toepassing op notebooks. Met Windows 2000 zijn deze mogelijkheden er nu wel.

NRC Webpagina's
28 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)