U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Valsheid in geschrifte'

Babitski kan celstraf van 2 jaar krijgen

Door onze correspondent FRANK WESTERMAN
MOSKOU, 28 FEBR. De Russische oorlogscorrespondent Andrej Babitski, die met zijn kritische verslaggeving uit Tsjetsjenië de wraak van het Kremlin over zich heeft afgeroepen, hangt een gevangenisstraf van 2 jaar boven het hoofd.

Gisteren werd Babitski officieel in staat van beschuldiging gesteld wegens valsheid in geschrifte, nadat hij vrijdag in de Kaukasische deelrepubliek Dagestan was aangehouden in het bezit van een vervalst paspoort. De nieuwe aanklacht volgt op een ruim veertig dagen voortslepend kat-en-muisspel, waarbij Moskou alle registers lijkt open te trekken om de frontverslaggever van Radio Svoboda (Vrijheid) het zwijgen op te leggen.

Babitski's vrouw noch zijn advocaat heeft hem mogen zien sinds hij op 16 januari door Russische militairen werd opgepakt. Na een verblijf van weken in het beruchte gevangenenkamp Tsjernokozovo zou de Russische geheime dienst FSB hem op 3 februari hebben uitgeleverd aan de Tsjetsjenen in ruil voor de vrijlating van twee Russische soldaten. Sindsdien was Babitski als vermist opgegeven, totdat hij vrijdag opdook in het Kaspi Hotel in Dagestan, waar hij prompt opnieuw in hechtenis werd genomen.

De 35-jarige journalist heeft volgens een collega toegegeven vrijwillig met de gevangenenruil te hebben ingestemd, zij het op voorwaarde dat hij aan een hem bekende Tsjetsjeen zou worden overgedragen. Toen dat niet het geval bleek, zou hij vergeefs hebben geprotesteerd. Babitski, wiens zaak is uitgegroeid tot een testcase voor de persvrijheid onder interim- president Vladimir Poetin, houdt vol niet te weten door wie hij sindsdien is vastgehouden ("in een kelder op een uiterst karig menu").

De Russische staatstelevisie zendt fragmenten uit van zijn verhoor die de indruk moeten wekken dat Babitski zijn bizarre behandeling aan zichzelf heeft te danken. Vanmorgen werd echter bekend dat hij het verslag van die ondervraging weigert te ondertekenen. Volgens de openbaar aanklager Chazboela Alijev komt de journalist niet vrij zolang hij "tegenstrijdige verklaringen blijft afleggen". Hij sloot niet uit dat het openbaar ministerie een zwaardere aanklacht ("deelname aan een illegale, gewapende bende") aan zijn dossier zal toevoegen.

Babitski's vrouw Ljoedmila, die naar Dagestan is gereisd en die gisteren vergeefs probeerde haar man te ontmoeten, is op haar beurt aan een politieverhoor onderworpen.

NRC Webpagina's
28 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)