U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

CNN één dag taboe

Door onze correspondent
ISTANBUL, 21 FEBR. De Turkse raad van toezicht op de audiovisuele media heeft bepaald dat de nieuwszender CNN-Türk een dag uit de lucht moet wegens een paneldiscussie die zij op 13 januari uitzond. Tijdens het debat vroeg een van de deelnemers zich af of de leider van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), Abdullah Öcalan, vergeleken kon worden met Nelson Mandela. Volgens de raad van toezicht is dit een vorm van separatistische propaganda. CNN-Türk is een samenwerkingsverband tussen de Amerikaanse 24-uurs nieuwszender CNN en een Turks mediaconcern.

Binnen Turkije heeft de beslissing van de Raad tot grote ophef geleid. "Het enige wat we vroegen was: hij is geen Mandela", zei Mehmet Ali Birand, het gezicht van CNN-Türk. Volgens de krant Sabah, die overigens deel uitmaakt van een rivaliserend mediaconcern, "deed zelfs Saddam dit niet tijdens de Golfoorlog", omdat de Iraakse leider de berichtgeving van CNN geen strobreed in de weg legde.

Zelfs premier Ecevit stelde vraagtekens bij de beslissing van de Raad. "Ook voor mij is het moeilijk om de criteria en standaarden (van de Raad, red.) te begrijpen. De Raad zal op alle mogelijke manieren worden doorgelicht", zei Ecevit op CNN-Türk.

Het is nog onduidelijk wanneer de zender, die beroep aantekent tegen de beslissing, uit de lucht moet.

NRC Webpagina's
21 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)