U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Norwich Union

CGU

Allianz

AXA


CGU en Norwich Union

Grote Britse verzekeraars gaan samen

Door onze correspondent
LONDEN, 21 FEBR. De Britse verzekeringsbedrijven Norwich Union en CGU hebben vanochtend hun fusie ter waarde van 19 miljard pond (67 miljard gulden) aangekondigd.

Norwich Union relatief winstgevender dan CGU

De fusie is bedoeld om het in de Europese markt te kunnen opnemen tegen reuzen als het Duitse Allianz en het Franse Axa. Het nieuwe bedrijf, dat CGNU gaat heten, moet ook een deel van de hervormde Britse markt voor pensioenen veroveren en de strijd aanbinden met nieuwe verzekeraars die hun producten via Internet verkopen.

CGNU wordt de grootste algemene verzekeraar van het Verenigde Koninkrijk en komt in levensverzekeringen en pensioenen op de tweede plaats. De fusie kost wereldwijd 5.000 banen. Bij beide bedrijven samen werken 70.000 mensen, van wie de helft in het Verenigd Koninkrijk. De fusie moet in anderhalf jaar 250 miljoen pond besparen. CGN wordt voor 58,5 procent eigenaar van de groep, Norwich Union voor 41,5 procent. Beleggers leken vanmorgen niet enthousiast over de fusie. Het aandeel Norwich Union daalde op de Londense beurs aanvankelijk met 6 procent en trok daarna licht bij. Ook CGU daalde, met 1,5 procent.

Norwich Union onderging drie jaar geleden een grootscheepse reorganisatie alvorens naar de beurs te gaan. Het bedrijf had tot vanochtend een marktwaarde van 8,4 miljard pond en gold sindsdien als prooi voor een overname. CGU werd twee jaar geleden gevormd uit Commercial Union en General Accident en heeft een beurswaarde van 10,4 miljard pond. CGU heeft belangen in Canada, de Verenigde Staten en op het Europese vasteland is vooral sterk in algemene verzekeringen. Norwich Union is sterk in Britse pensioenen en levensverzekeringen. Beide bedrijven hebben hun hoofdkwartier nu in het noordoosten van Engeland, respectievelijk in York en Norwich. De nieuwe firma wordt in Londen gevestigd en zal worden geleid door de Australiër Bob Scott, directeur van CGU. Norwich-Unionchef Richard Harvey wordt tweede man. De fusie is een nieuwe fase in de consolidatie van de Britse bank- en verzekeringswereld. In september vorig jaar nam de bank National Westminster verzekeringsmaatschappij Legal & General over om bank- en verzekeringsdiensten te bundelen. NatWest is intussen zelf een prooi geworden van de Royal Bank of Scotland. Aangenomen wordt dat verscheidene banken en verzekeringen elkaar nu in versneld tempo zullen vinden. De grootste zelfstandige verzekeraar is Prudential.

NRC Webpagina's
21 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)