U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
S.C. Heereveen

Talent Heerenveen gedijt bij slager

Door onze redacteur HANS KLIPPUS
HEERENVEEN, 12 FEBR. Het slagersgezin Hylkema uit Luinjebed is aan zijn 23ste pleegzoon bezig. Sinds tien jaar wonen er jonge voetballers van Heerenveen in het huis achter de winkel.

Het begon ooit met twee Poolse junioren; daarna volgden logés van veel andere nationaliteiten. De meesten blijven voor één seizoen. Soms kunnen ze alleen via handen en voeten met elkaar communiceren, maar het is altijd gezellig. De slager en zijn vrouw doen het voor de club, maar vooral om "de jongens een warm plekje te bieden". En zo zijn er in het hoge noorden meer weldoeners met slaapplaatsen voor jonge spelers. De wasvrouw van de club heeft er twee, de chauffeur van het busje voor de jeugd kan in een huis naast zijn eigen woning vijf jongens kwijt. "De mensen hier zorgen dat je je snel thuisvoelt", zegt Luuk Balkestein. De eenmalig international (ex-Sparta en Feyenoord) komt uit het westen en streek vier jaar geleden bij Heerenveen neer, waar hij hoofd opleidingen is. "Ik heb nooit spijt van mijn verhuizing gehad. De warmte is hier enorm." Het is niet voor niets dat Radion Camataru, de Roemeense spits die begin jaren negentig in Friese dienst was, zijn winkel in Craiova 'Heerenveen' heeft genoemd. De aandacht voor de spelers draagt bij aan het succes van Heerenveen. Tevredenheid buiten het veld heeft een positief effect op het leven binnen de lijnen. En de club is gebaat bij talenten die snel het niveau van de eredivisie aankunnen. Want elk jaar weer raakt Heerenveen goede, zo niet de beste spelers kwijt: Kornejev (in 1997), Tobiasen ('97), Tomasson ('97), Van Nistelrooy ('98), De Visser ('99) en gedurende dit seizoen ook nog eens Samardzic. Bovendien is er de pech dat de duurste aankoop uit de clubhistorie, spits Dennis de Nooijer, al ruim een jaar niet kan spelen. Toch staat Heerenveen tussen PSV, Feyenoord en Ajax in de top van de eredivisie. "We hebben drie jaar geleden een goede zet gedaan", zegt trainer Foppe de Haan. "Toen vertrokken veertien spelers. We raakten niet in paniek, maar zijn een twee-stromenbeleid gaan voeren. Naast de A-selectie hebben we met het oog op de toekomst tien talenten van zestien, zeventien jaar binnengehaald. Daar zaten jongens als Klompe, Jensen, Denneboom en Van Eijk bij. Dat plan is geslaagd."

Het past helemaal bij de filosofie van De Haan. "Ik ben geen typische prestatietrainer. Het draait bij mij niet alleen om het winnen. Ik vind het eigenlijk veel belangrijker dat spelers beter worden. Ik kijk altijd naar het niveau van het spel. Van slecht voetbal krijg ik hoofdpijn."

De Friezen beschikken bij de eeuwige speurtocht naar talent over een uitstekend netwerk. Afgezien van goede connecties in Nederland heeft Heerenveen een samenwerkingsverband met clubs in Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden. De tips worden nagetrokken door de vaste scouts, die de spelers gaan bekijken. Tot die groep van experts behoort ook voorzitter Riemer van de Velde.

Hij is de langstzittende voorzitter in het betaald voetbal. Toen Van de Velde in 1983 de leiding bij Heerenveen overnam, had de club een begroting van 890.000 gulden, speelde de club anoniem in de eerste divisie en was het gemiddelde aantal toeschouwers minder dan 4.000. Nu bedraagt de begroting 22,5 miljoen, voetbalt Heerenveen in de top van Nederland mee en is het stadion vaak uitverkocht. Er staan 3.000 supporters op de wachtlijst voor een seizoenkaart. Toch is Van der Velde wars van kapsones. "Dit is niet mijn club, maar onze club." Daarmee doelt hij vooral op de 82 mensen in vaste dienst en de ruim 200 vrijwilligers. De meesten zitten er al jaren en zorgen ervoor dat Heerenveen ook in het tijdperk van zakelijkheid nog altijd een hechte club is. In zo'n sfeer horen geen voetballers met misplaatste vedette-neigingen. "Daarom probeer ik een speler hier altijd eerst een poosje op proef te krijgen. Dan kan hij een paar weken meetrainen en kan ik met hem praten. Zo kijken we of het past", vertelt De Haan, die zelf sinds 1985 werkzaam is bij Heerenveen. "Maar we hebben het ook weleens mis, hoor." Dit seizoen vertrokken er - afgezien van de verkochte Samardzic - al vier buitenlanders voortijdig. Meestal blijken de afhakers niet over genoeg kwaliteiten te beschikken.

De Nigeriaan Ebiede had de klasse wel. Maar hij veroorzaakte te veel problemen. "Ik heb in mijn jeugd ook weleens dingen gedaan die ik nu niet meer zou doen, maar dit ging echt te ver", legt De Haan uit. "Ebiede belde uit Nigeria op om te vertellen dat zijn moeder was overleden. Vervolgens bleef hij veertien dagen weg. Zo ging het maar door. Op een gegeven moment leek het wel of zijn hele familie was overleden. En hij werd een keer op een zondagmorgen om acht uur in een vangrail gevonden. Wat heb je die nacht dan uitgespookt?" Ebiede, die door De Haan uren werd geholpen met het behalen van zijn rijbewijs, kreeg ontslag.

Want De Haan is een amaibele man, maar hij houdt van orde en discipline. Wie te laat komt of in de kleedkamer zijn mobiele telefoon heeft aanstaan, krijgt een boete. "Als ik op andere gebieden klachten hoor over een speler, ben ik even het hoofd van de school. Dan krijgt hij op zijn lazer. Ze verdienen hier een aardige smak geld en moeten daar wel iets voor doen." Hoofd opleidingen Balkestein: "Als je buiten de rij loopt, krijg je dat te horen. Het is de enige manier om te kunnen presteren."

Hoewel er bij Heerenveen twaalf buitenlanders rondlopen, is de voertaal Nederlands. Die strikte afspraak werd voor de start van het seizoen gemaakt. De Haan: "Als je dingen uitlegt en er zit zo'n jongen bij die er niets van begrijpt, dan krijg je dat in het veld onherroepelijk een keer voor de kiezen." De buitenlandse spelers kunnen drie keer in de week in het stadion Nederlandse les volgen. Wie onvoldoende vorderingen toont, krijgt het met de trainer aan de stok.

De taalcursus behoort tot het servicepakket dat Heerenveen zijn spelers biedt. De hulp gaat soms ver: de club heeft iemand ter beschikking die de tuinen van de spelers onderhoudt. "Ze worden te veel in de watten gelegd", beaamt De Haan. "Het gevaar is dat die jongens achterover gaan leunen en om elk wissewasje zeuren. Maar met al die vreemde vogels in huis hebben we geen andere keuze."

NRC Webpagina's
12 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)