U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Internetfonds wekt woede beurs


AMSTERDAM, 12 FEBR. Het koersverloop van het nieuwe Internetfonds Via Networks heeft verontwaardiging gewekt op de beursvloer. Het fonds, met een introductiekoers van 21,31 euro, schoot in Amsterdam meteen omhoog naar een ruime verviervoudiging van de waarde tot 89 euro. Maar op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, waar de nieuwkomer ook gisteren in de notering kwam, stond de eerste koers op 44 dollar. Een euro is op dit moment bijna even veel waard als een dollar.

"De Nederlandse beleggers zijn hierdoor gedupeerd", vindt een beurshandelaar. "Er is hier gepikeerd gereageerd op de begeleidende bank. De zakenbanken zouden dit moeten afstemmen."

Een van de begeleidende banken, MeesPierson, is zich echter van geen kwaad bewust. "De notering in Amsterdam kwam eerder dan die op Nasdaq. Veel mensen hebben gezegd: ik wil zó veel aandelen, bestens. Dat wil zeggen: tegen elke prijs", aldus L. Siertsema, directeur Corporate Finance en Capital Markets bij MeesPierson. Uiteindelijk was er bij 89 euro een 'match' in Amsterdam, is de laconieke redenering. Pas later kwam ook op Nasdaq de notering op gang. Volgens de beurshandelaar hadden de banken ervoor moeten zorgen dat het fonds in Amsterdam en de VS gelijktijdig in notering kwam.

Maar Siertsema denkt dat het aan de belegger ligt, die niet naar de mogelijkheden in het buitenland kijkt. "Sommige mensen willen liever in Amsterdam handelen", concludeert hij. Volgens hem is het niet een taak van de zakenbanken om de uitschieters in de eerste noteringen af te vlakken. Binnenkort komt er wellicht weer een grote koopwoede in Amsterdam. Volgens bronnen binnen MeesPierson krijgt ook de Amerikaanse Internetwinkel Amazon.com een beursnotering in Nederland. Amazon.com opent eind deze maand ook een Nederlandse vestiging in Den Haag. Het bedrijf zou al binnen een maand in notering komen.Bij Amazon.com was gisteren niemand bereikbaar om het bericht te bevestigen. Het is volgens MeesPierson de bedoeling dat zij de beursgang gaat begeleiden. (ANP)

NRC Webpagina's
12 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)