U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Economie voor Jou

Belegger kan vanuit huis meestemmen

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 12 FEBR. Zeven grote Nederlandse ondernemingen gaan hun beleggers dit jaar voor het eerst in staat stellen om gratis en vanuit hun luie stoel thuis te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen."Dit is revolutionair', zei financieel directeur J. Streppel van Aegon, die voorzitter is van een aparte stichting (Communicatiekanaal) van een aantal grote ondernemingen die deze manier van stemrechtuitoefening heeft voorbereid en getest. Nederland is volgens hem het eerste land buiten de Verenigde Staten dat dit systeem invoert.

De introductie van "stemmen op afstand" in aandeelhoudersvergaderingen is een vervolg op aanbevelingen uit 1997 van de commissie Peters. Zij ziet de aandeelhoudersvergaderingen als forum bij uitstek voor het afleggen van verantwoording door de directie en het stemmen daarover door aandeelhouders. De groep van zeven ondernemingen wier aandeelhouders op afstand kunnen stemmen (naar de vergadering zelf komen en daar stemmen blijft gewoon mogelijk) zijn Aegon, ABN Amro, Ahold, Akzo Nobel, Buhrmann, Nedlloyd en Unilever. Het stemproces verloopt voor beleggers verder kosteloos. De banken en de deelnemende bedrijven draaien daarvoor op. Ook (groepen) beleggers kunnen van het informatiekanaal gebruik maken.

Voor het stemmen op afstand was een wetswijziging nodig die inmiddels is geëffectueerd. Vorig jaar heeft een aantal bedrijven al op bescheiden schaal proef gedraaid, niet door te laten stemmen, maar door jaarverslagen en ander informatiemateriaal te versturen aan hun aandeelhouders.

Stemmen op afstand is van oudsher mogelijk via een stemvolmacht, maar dan moet de houder van die volmacht toch nog zelf naar de vergadering. Een van de problemen bij het ontwikkelen van het nieuwe systeem is dat aandelen in beursgenoteerde ondernemingen niet op naam van de belegger worden gezet. De oplossing is gevonden doordat de banken hun effectencliënten vragen mee te doen. Hun anonimiteit tegenover het bedrijf is gewaarborgd, zo verzekerde Streppel. Van de 1 miljoen beleggers hebben 200.000 positief gereageerd. Zij krijgen straks naast informatie van de vennootschap ook een stemformulier. Beleggers die op de zevende dag voor de aandeelhoudersbijeenkomst effectenbezitter zijn in een deelnemend bedrijf kunnen stemmen.

Directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) juicht het nieuwe systeem toe, maar wil wel dat er een evenwicht komt in de informatiestroom. Niet alleen de onderneming moet haar visie kunnen geven op (heikele) agendapunten, maar beleggers moeten daar ook op kunnen reageren. "Anders komt de aandeelhouder echt op afstand."

Het stemmen per volmacht gebeurt drie jaar lang op proef. In 2001 zal de innovatie worden geëvalueerd. "De markt, in casu de beleggers bepalen of het een succes wordt", zegt Streppel. "Als bedrijven zien dat het een pré is, zullen zij het allemaal gaan doen." De stichting heeft tot nu toe tussen 3,5 en 4 miljoen gulden uitgegeven aan de proef.

NRC Webpagina's
12 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)