U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Online Center for Afghan Studies

Afghanistan Online

Talibaan

Britse Home Office


Straw: zo snel mogelijk

Londen wil ex-gijzelaars allemaal kwijt

Door onze correspondenten
LONDEN/ NEW DELHI, 11 FEBR. De Britse minister van Bin nenlandse Zaken, Jack Straw, wil dat de inzittenden van het gekaapte vliegtuig van Ariana Afghan Airways allemaal zo snel mogelijk Groot-Brittannië verlaten.

Dat zei Straw gisteren in het Lagerhuis nadat de kaping eerder op de dag vreedzaam was geëindigd op de luchthaven Stansted. Van de 164 inzittenden hebben in elk geval 74 asiel gevraagd in Groot- Brittannië. Het is niet duidelijk of de 22 die op verdenking van betrokkenheid bij de kaping zijn gearresteerd, daarbij zijn meegerekend. Volgens sommige bronnen wil niet meer dan een tiental inzittenden terug. Een gecharterd Cambodjaans toestel is inmiddels gearriveerd om de passagiers op te halen.

Straw, die te kampen heeft met een aanhoudende stroom vluchtelingen, zei zich persoonlijk te zullen bemoeien met de asielaanvragen die uit de kaping voortvloeien. "Ik ben vastbesloten dat niemand op het idee komt dat er uit een kaping voordeel te behalen valt", zei hij.

Op het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat men ervan uit dat de asielaanvragen weinig kansen van slagen hebben omdat de indieners in principe een binnenlandse vlucht maakten. Mensenrechtengroepen waarschuwden echter dat elke zaak met de grootste zorgvuldigheid moet worden bestudeerd. Zij wijzen erop dat de in het grootste deel van Afghanistan regerende Talibaan bekend staan om hun harde straffen.

Hun waarschuwingen werden als het ware kracht bijgezet door de uitspraak van een hoge Talibaan-vertegenwoordiger, generaal Rahmatullah Safi, die in Londen zei dat de kapers in Kabul onder het islamitisch recht zouden worden berecht en indien schuldig ter dood zouden worden veroordeeld. De hoogste leider van de Talibaan, Mullah Mohammad Omar, en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Wakil Ahmad Muttawakil, drukten gisteren beiden hun dank uit aan de Britse regering omdat zij de vier dagen durende kaping tot een vreedzaam einde had gebracht. Zij voegden eraan toe dat "de kapers in overeenstemming met internationale beginselen en wetten of zoals de Britse regering wenst" moeten worden behandeld. Tevens vroegen zij Londen passagiers en vliegtuig zo snel mogelijk terug te sturen.

Minister Straw staat al langer aan kritiek bloot wegens de aanhoudende stroom vluchtelingen, die het Britse immigratiestelsel dreigt te verstoppen. Vorig jaar kwam het recordaantal van 85.000 asielzoekers in het Verenigd Koninkrijk aan. De immigratiedienst heeft een achterstand van zeker 100.000 onbehandelde asielverzoeken. Volgens de Conservatieve oppositie zien vluchtelingen het Verenigd Koninkrijk als een "softe optie", vergeleken bij Duitsland, Frankrijk, België en Nederland, waar het totaal aantal vluchtelingen zou dalen.

Straw heeft eerder maatregelen afgekondigd om het aantal zogeheten economische vluchtelingen terug te dringen, die in eigen land niet aan vervolging blootstaan. Dat gebeurt onder andere door het uitdelen van voedsel- en kledingbonnen in plaats een geldelijke toelage. Ook worden asielzoekers in afwachting van de behandeling van hun verzoek voortaan verplicht naar asielzoekerscentra verspreid over het land gedirigeerd. Desondanks komt het herhaaldelijk tot spanningen in gebieden met veel asielzoekers, vooral in het zuidoosten. Deze zomer gingen inwoners van Dover op de vuist met asielzoekers tijdens een kermis.


Zie ook:

Vreedzaam eind kaping Stansted, 19 arrestaties (10 februari 2000)
Afghaanse Boeing gekaapt, nu in Londen (7 februari 2000)

NRC Webpagina's
11 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)