U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
VVD

PvdA

Ministerie van Sociale Zaken

CDA

GroenLinks

D66


Den Haag

Omzichtig geruzie in Paars-II


In Paars-II lijkt het plotseling weer te rommelen. VVD en PvdA maken elkaar verwijten van hetzelfde onbetrouwbare gedrag. Beide lonken naar het CDA.

Door onze redacteur GIJSBERT VAN ES

DEN HAAG, 9 FEBR. Het is ook nooit goed. De ene week, als de paarse coalitie van PvdA, VVD en D66 een mega-belastingherziening afrondt, klinkt het verwijt van monistische politiek, van achterkamertjes waarin deals worden gesloten, waarbij de oppositie het nakijken heeft. De andere week heerst volop dualistische onrust in de coalitie, wat al snel leidt tot de conclusie dat Paars-II in staat van ontbinding verkeert en verkiezingen aanstaande zijn.

Feit is dat incidenten zich opstapelen, dezer dagen. Het CDA hoeft betrekkelijk weinig te doen om een wig te drijven tussen PvdA en VVD. Deels overkomt het de grootste oppositiefractie in de Tweede Kamer.

Het begon afgelopen zaterdag met uitspraken van VVD-leider Dijkstal op een partijraad in Bussum. Het waren slechts twee zinnen in een toespraak. "Het CDA verdient lof" voor de steun aan het belastingplan, sprak Dijkstal, wat " op termijn iets meer perspectief geeft" voor een eventuele coalitie van VVD en CDA.

Lonken naar het CDA? Foei.

PvdA-fractieleider Melkert betaalde Dijkstal gisteravond met gelijke munt terug. En meer dan dat. Juist gisteren had de VVD zich opnieuw, na de wilde Nacht van Wiegel, een 'onbetrouwbare coalitiepartner' betoond door zich in de Eerste Kamer tegen een wetsvoorstel over recht op deeltijdwerk te keren. Melkert kon in De Rode Hoed, in een toespraak over 'zorg en arbeid', meteen toeslaan. Het was in de Eerste Kamer het CDA geweest dat de 'paarse' deeltijdwet alsnog aan een meerderheid had geholpen.

In niet mis te verstane beeldspraak trok voetballiefhebber Melkert van leer: " Met haar gedrag in de Eerste Kamer dreigt voor onze coalitiegenoten de buitenspelval. Het helpt echt niet om verwachtingsvol naar de CDA-grensrechter aan de zijlijn te kijken, zoals collega Dijkstal afgelopen zaterdag nog nodig vond", sprak de PvdA-aanvoerder in de Tweede Kamer. Hij constateerde dat een , ,moderne spelopvatting" over de combinatie van werken en zorgen "gestalte krijgt met steun van een andere coalitie [van PvdA en CDA]". Waarna de inkopper van Melkert volgde: "Of dat ook anderszins een eigentijdsere coalitie zal zijn, zal de tijd leren."

Soms zijn er dagen waarop de Eerste én Tweede Kamer tegelijkertijd voor opwinding in de coalitie zorgen. Gisteren was zo'n dag. Pacteerde het CDA in de Eerste Kamer met de PvdA, in de Tweede Kamer was het weer de VVD die op christendemocratische steun kon rekenen.

Het onderwerp had op het oog een technisch karakter. Het betrof een wetsvoorstel over de financiering van het investeringsfonds FES. Maar ontdaan van alle techniek draaide het simpelweg om geld verdelen. Wat te doen met 's rijksfinanciën nu het jaarlijkse collectieve tekort is weggewerkt: staatsschuld aflossen of uitgaven verhogen? De PvdA ondernam een krachtige poging om het regeerakkoord op te rekken. Anderhalf jaar geleden had de PvdA zich erop vastgelegd dat de opbrengst van verkocht staatsbezit wordt gebruikt om staatsschuld af te lossen. Dezer dagen probeert de PvdA een opening te forceren om de opbrengst van het 'tafelzilver' rechtstreeks te kunnen investeren. De VVD kan naar de PvdA terugroepen wat de PvdA naar de VVD riep naar aanleiding van de deeltijdwet: 'onbetrouwbare coalitiepartner'. Beide hebben naar het CDA gelonkt, beide hebben elkaar beticht van het schenden van coalitie-afspraken. Wedstrijd onbeslist. Binnenkort volgen de eerste besprekingen over hét politieke thema van dit vroege voorjaar: een 'mid term review' van het paarse regeerakkoord. De toon is gezet.

NRC Webpagina's
9 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)