U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
VVD

PvdA

Ministerie van Sociale Zaken

CDA

GroenLinks

D66


Den Haag

VVD in senaat tegen Deeltijdwet

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 9 FEBR. De VVD- senaatsfractie heeft gisteren het wetsvoorstel dat recht geeft op werken in deeltijd niet gesteund. Volgens PvdA-fractieleider Melkert in de Tweede Kamer heeft de VVD zich nu "in de buitenspelval" gezet.

"Een moderne spelopvatting over de combinatie van arbeid en zorg krijgt geleidelijk aan gestalte met steun van een andere coalitie", zei Melkert gisteravond op een bijeenkomst in Amsterdam. Het wetsvoorstel 'Recht op aanpassing van arbeidsduur' van staatssecretaris Verstand (Sociale Zaken) kreeg wel een meerderheid in de Eerste Kamer door steun van het CDA en GroenLinks. Na de kabinetscrisis door de 'nacht van Wiegel' betekent dit opnieuw dat de VVD in de Eerste Kamer afstand neemt van de paarse coalitie. De VVD in de Tweede Kamer kon zich wel in de Deeltijdwet vinden.

Deze wet geeft werknemers het recht om meer óf minder te gaan werken. Een werkgever mag dat alleen weigeren bij zwaarwegende bedrijfsbelangen. Bedrijven met minder dan tien werknemers worden uitgezonderd van deze wet. Op aandringen van de VVD in de Tweede Kamer is geregeld dat via CAO-afspraken uitzonderingen gemaakt kunnen worden bij het recht om meer te werken.

Staatssecretaris Verstand betoogde gisteren dat de wet nodig is, omdat de sociale partners zelf maar weinig regelen over het werken in deeltijd. In slechts 19 procent van de CAO's zijn hierover afspraken gemaakt, aldus Verstand. Maar de VVD-fractie in de Eerste Kamer was niet overtuigd. De liberalen vrezen dat er sprake zal zijn van oneigenlijk gebruik, omdat werknemers geen redenen hoeven te geven waarom ze in deeltijd willen werken. " Of werknemers hun tijd gaan besteden aan zorg voor kinderen, aan een eigen bedrijfje, of aan voetballen of golfen, het maakt niet uit", zei Eerste-Kamerlid Kneppers- Heijnert. Zij zegt dat de VVD wel achter het principe staat dat mannen voor kinderen kunnen zorgen en vrouwen meer kunnen werken. "Maar deze wet is kwalitatief slecht."

PvdA-fractieleider Melkert haalde fel uit naar de VVD. "Hoe is het mogelijk dat de VVD zich hiervoor niet wil inzetten? Zien de jongens van de vrije markt niet dat de markt hier tekortschiet?" VVD- fractieleider Dijkstal had dit weekeinde al een toespeling gemaakt op samenwerking met het CDA. Melkert deed dit nu ook, zij het voorzichtig. "Of dat een eigentijdsere coalitie zal zijn, zal de tijd wel leren. Vaststaat dat met het toenemen van de knelpunten op de arbeidsmarkt en met het zichtbaarder worden van de zorgbehoefte voor ouderen met matige pensioenen een andere houding nodig is.

NRC Webpagina's
9 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)