U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Amateurvoetbal.net

Plan voor competitie van 'nette' clubs

Door onze redacteur KOEN GREVEN
DEN HAAG, 9 FEBR. Een aantal 'nette' clubs in de Haagse regio heeft als gevolg van de agressie in het amateurvoetbal het plan om een aparte competitie op te zetten. Het plan is afkomstig van Loek Borsboom, voorzitter van de Wassenaarse club Graaf Willem II/VAC.

Afgelopen weekeinde moesten opnieuw zes wedstrijden in regio West III, waar Den Haag onder valt, worden gestaakt nadat spelers en scheidsrechters waren gemolesteerd. Volgens J. Wingelaar, voorzitter van het district, zijn er dit seizoen al twintig tot vijfentwintig keer ongeregeldheden op de velden geweest.

Borsboom van Graaf Willem II/VAC meent dat het amateurvoetbal zich op de lange termijn vanzelf kapot maakt. Twee weken geleden werd bij de Wassenaarse club nog een scheidsrechter in elkaar geslagen door spelers van SV De Jagers. "Er zijn gezwellen in het voetbal die weggehaald moeten worden", meent Borsboom. De voorzitter heeft inmiddels plannen ingediend bij de KNVB voor een aparte competitie voor 'normale clubs'. "Een soort vriendschapscompetitie voor lagere elftallen waarin de spelers elkaar niet steeds allerlei gezwellen en ziektes toewensen. Mensen moet toch gewoon prettig kunnen voetballen? Het liefst willen we binnen de KNVB blijven, maar als de bond dat niet wil zullen we het misschien anders moeten gaan doen", zei Borsboom vanmorgen. De KNVB zegt niets voor het idee van een aparte competitie te voelen. Volgens districtsvoorzitter Wingelaar kan daarvan binnen de regio Den Haag "voorlopig geen sprake zijn". Wingelaar: "Ik vind het een gevaarlijk plan. Het kan bij iedere club uit de hand lopen. Wie bepaalt dan wat een nette club is? Als ze desondanks iets dergelijks zouden willen opzetten is er sprake van een wilde competitie. Dan spelen die clubs helemaal buiten de reglementen van de bond." De toenemende agressie binnen en buiten de velden in West III baart Wingelaar wel zorgen. Volgens de voorzitter is de voetbalbond steeds bezig om de besturen van de clubs erop te wijzen dat het niet langer door kan gaan met ongeregeldheden. "We gaan aan het einde van het seizoen alle zaken evalueren. Als het de spuigaten blijft uitlopen, zullen we ons moeten bezinnen op andere maatregelen", stelde Wingelaar.

Afgelopen weekeinde haalden zes wedstrijden in de regio Den Haag het einde niet. Vrijdagavond werd de zaalvoetbalwedstrijd tussen The Bombers 2 uit Den Haag en Quintus uit Kwintsheul vroegtijdig beëindigd nadat spelers en supporters van beide teams elkaar in de haren vlogen. Enkele voetballers moesten voor controle naar het ziekenhuis. Een voetballer van het eerste zaterdagelftal van het Haagse DUNO raakte buiten westen nadat hij door een speler van PKC '85 was geslagen. Het slachtoffer moest naar het ziekenhuis worden vervoerd. Hij heeft aangifte bij de politie gedaan.

NRC Webpagina's
9 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)