U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
The Frighteners

DANA LINSSEN
Hoe zou het eigenlijk met Peter Jackson en zijn grootse plannen gaan? Naar verluidt staat zijn remake van King Kong even in de ijskast en vordert zijn Lord of the Rings-verfilming gestaag.

De Nieuw-Zeelandse regisseur Jackson is in ieder geval een man om even een glimlach voor op je gezicht te toveren. Of dat nu de ultragemene splatterhorror van zijn debuutfilm Bad Taste betreft, zijn opvolger Braindead of de zoetgevooisde gruwelen uit zijn waargebeurde moordgeschiedenis Heavenly Creatures. Jackson houdt van lachen en van griezelen en toen zijn keurige spookfilm The Frighteners in de Nederlandse bioscopen kwam, werd hij voorafgegaan door de briljante fake- documentaire Forgotten Silver waarin hij een vergeten filmpionier liet bejubelen door producent Harvey Weinstein en criticus Roger Ebert.

Voor The Frighteners haalde hij Hollywood naar Wellington, waar hij het merendeel van het tientallen miljoenen tellende budget opsoupeerde aan de bouw van een special effects-studio (die bij zijn huidige filmprojecten goed van pas komt). De aanwezigheid van Michael J. Fox moest aan de kassa dan maar weer voor de nodige inkomsten zorgen.

Fox is een mediamiek begaafde spokenjager, die met behulp van drie bevriende geesten zijn eenmansbedrijfje draaiende probeert te houden. Ze wonen met z'n allen in een gezellig huisje op een heuvel, vol wapperend plastic en onvoltooide muren (wel handig voor die spoken), want Fox was in een vorig leven architect, maar sinds de dood van zijn vrouw heeft hij geen potlood meer aangeraakt. Op een andere heuvel in de 'mass murder capital' waar zij resideren staat het spookhuis van de zielige Patricia en haar tirannieke moeder en daar is werkelijk alles behekst, tot aan de bestekla en de tapijten toe. Als er dan ook nog een geheimzinnige seriemoordenaar opduikt, is er voor Jackson geen enkele reden meer om niet aan de slag te gaan met aanscherende geesten, op hol geslagen slag- en steekwapens, sadistische FBI-agenten, opborrelend ectoplamsa, kortom het hele arsenaal aan horroreffecten.

The Frighteners blijft echter van a tot z een komedie, waarin Jackson stijlvast en traditiebewust te werk gaat. Dat dat bij echte hardcore horrorfans niet altijd in even goede aarde viel zij hem vergeven. Door de aanwezigheid van Michael J. Fox was de film toch al een variant geworden op wat de Back to the Future-films voor de sciencefiction zijn: amusant tienervermaak.

The Frighteners (Peter Jackson, VS, Nieuw-Zeeland, 1996), SBS6, 20.30-22.30u.

NRC Webpagina's
9 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)