U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Oostenrijk

Discussie: moet Oostenrijk worden geïsoleerd nu de extreem-rechtse FPÖ in de regering zit?


Oostenrijk staat minder geïsoleerd

EU-sancties vallen in de praktijk mee

Door onze correspondent BEN VAN DER VELDEN
BRUSSEL, 8 FEBR. In de praktijk vallen de sancties die de Europese Unie vorige week tegen Oostenrijk heeft afgekondigd, mee. Zo heeft Portugal als fungerend voorzitter van de Europese Unie de Oostenrijkse minister van Sociale Zaken, Elisabeth Sickl, voor een bijeenkomst met haar Europese collega's in Lissabon uitgenodigd.

Sickl behoort tot de extreem-rechtse partij FPÖ van Jörg Haider. De voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, heeft gisteren de gebruikelijke felicitaties aan de nieuwe Oostenrijkse kanselier, de christen-democraat Wolfgang Schüssel, gestuurd. Hij heeft hem "succes in zijn nieuwe positie" gewenst en geschreven dat hij uitziet naar "een vruchtbare en constructieve werkrelatie" met de Oostenrijkse regering.

De meeste EU-lidstaten willen dat Europa zo normaal mogelijk doordraait, ondanks de diplomatieke sancties tegen Oostenrijk waartoe veertien EU- lidstaten vorige week besloten nadat daar een regeringscoalitie van christen-democraten en de FPÖ is aangetreden. Maar de Franse minister van Sociale Zaken, Martine Aubry, aarzelde vanmorgen nog of zij in Lissabon aan overleg samen met Sickl zal deelnemen.

Op zijn beurt heeft de Portugese president Jorge Sampaio echter een officieel bezoek aan Wenen voor onbepaalde tijd uitgesteld. De Oostenrijkse extreem-rechtse leider Haider zal volgende week waarschijnlijk deelnemen aan een Brusselse bijeenkomst van het Comité van de Regio's waarvan hij lid is. Dit is een adviesorgaan van de Europese Commissie en de Raad van Ministers op gebieden als onderwijs, cultuur, volksgezondheid en besluiten in verband met het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

De Oostenrijkse minister Sickl is vrijdag uitgenodigd voor een informele bijeenkomst van de EU-ministers van Sociale Zaken. Zo'n bijeenkomst wordt ieder halfjaar gehouden. Bij het informele EU-overleg worden geen besluiten genomen. De bedoeling is dat ministers in een ontspannen sfeer latere beslissingen voorbereiden. Anders dan bij formele bijeenkomsten van EU-ministers het geval is, had Portugal de mogelijkheid om de Oostenrijkse minister van de bijeenkomst vrijdag te weren.

Nederland wil dat de EU verder werkt alsof er geen probleem met Oostenrijk aan de hand is. Volgens Brusselse diplomaten heeft behalve Frankrijk ook Denemarken hiermee grote moeite. De Belgische minister van Arbeid, de socialistische vice-premier Laurette Onkelinx, heeft laten weten op de informele bijeenkomst in Lissabon geen aandacht aan haar Oostenrijkse collega te geven en te zullen doen alsof Sickl niet aanwezig is.

Javier Solana, de hoge functionaris voor het buitenlandse beleid van de EU, is van mening dat de Europese zaken in ieder geval niet meer normaal zullen verlopen. Hij heeft er geen idee van wat de gevolgen kunnen zijn voor de Intergouvernementele Conferentie (IGC) over de wijziging van het Verdrag van de EU die maandag wordt geopende door de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Daar zal de Oostenrijkse ÖVP- minister van Buitenlandse Zaken, Benita Ferrero-Waldner, voor het eerst bij haar collega's aanschuiven.

Ferrero-Waldner heeft gisteren ontkend dat haar regering door middel van veto's Europese besluitvorming gaat tegenhouden. FPÖ-leider Haider had hiermee eerder gedreigd.

NRC Webpagina's
8 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)