U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Spanje schrikt van rassenrellen


De moord op een Spaanse vrouw was slechts de lont in het kruitvat van El Ejido. Spanje in de greep van vreemdelingenhaat.

Door onze correspondent STEVEN ADOLF

MADRID, 8 FEBR. Tientallen, mogelijk zelfs honderden, gewonde Marokkaanse immigranten, veel van hun zelfgebouwde hutten vernield en in brand gestoken, lokale Marokkaanse winkels geplunderd en een uitslaande brand in een landbouwplasticfabriek. De voorlopige balans van drie dagen rellen in het zuidelijke tuinbouwstadje El Ejido heeft Spanje verbijsterd. Het zelfbeeld van een gastvrij en tolerant land dat geen last heeft van xenofobie en racisme heeft met deze gebeurtenissen een gevoelige knauw gekregen. Terwijl juist vorige week een aanzienlijk versoepelde immigratiewetgeving in Spanje van kracht werd, is hier en daar al geconstateerd dat ook de Spaanse politiek kennelijk niet goed raad weet met de opborrelende vreemdelingenhaat. "Meneer Haider komt niet meer bij van het lachen als hij ziet hoe de regering-Aznar optreedt", aldus een woordvoerder van een vakbond.

Aanleiding van de onlusten vormt de moord op Encarnación López, een 26-jarige vrouw die afgelopen zaterdag op een straatmarkt werd doodgestoken na een mislukte beroving. De dader, een 22-jarige Marokkaan die onder psychiatrische behandeling staat, is inmiddels gearresteerd. De moord was evenwel niet meer dan de voorspelbare lont in het kruitvat van El Ejido, waar de sociale spanningen tussen de lokale bevolking en Noord-Afrikaanse immigranten de afgelopen jaren zienderogen opliepen. De razzia's en rellen tonen het evidente wanbeleid en onvermogen van de Spaanse autoriteiten om met tijdig ingrijpen de problemen rond de snel groeiende immigratie te voorkomen.

Dat laatste betrof allereerst de handhaving van de openbare orde. De officiële regeringsgezant werd tijdens de begrafenis van het slachtoffer afgelopen zondag onder het oog van de televisiecamera's op grove wijze toegetakeld. Het was het startschot voor massale rellen waarbij grote groepen inwoners, onder wie opmerkelijk veel jongeren, zich stortten op alles wat Marokkaans was. Er werden wegversperringen met brandende autobanden opgericht, en razzia's georganiseerd in het gebied waar zich de hutten en krotwoningen van de immigranten bevinden. Dezen zochten bescherming bij het politie-commissariaat of vluchtten de omliggende heuvels in.

Doordat de winkels hun deuren sloten en veel van de hutbewoners geen stromend water bezitten, moest het Rode Kruis worden ingezet voor de voorziening van voedsel en water. Veel immigranten zijn al dagen opgesloten in hun eigen woningen.

Ondanks de aanwezigheid van 600 manschappen van de oproerpolitie konden de relschoppers betrekkelijk ongemoeid hun gang gaan. Pas gisteren, op de derde dag, verrichtte de politie acht arrestaties, waaronder één van de verdachten van de aanval op de regeringsafgevaardigde. Pas vanochtend kwam het normale leven in El Ejido weer schoorvoetend op gang. Minister van Binnenlandse Zaken Jaime Mayor wees gisteren de kritiek van de hand dat er traag was opgetreden. Het gemeentebestuur van El Ejido liet weten dat de rellen waren opgestookt door "drugsverslaafden en mensen met een alcoholprobleem".

El Ejido vormt de kern van een welvarend tuinbouwgebied dat de rest van Europa van tomaten, paprika's, aubergines en andere groenten voorziet. Voor het handwerk in de kassen - een zee van plastic die opklimt tegen de omliggende heuvels - zijn de afgelopen vijftien jaar steeds meer immigranten ingeschakeld bij gebrek aan Spanjaarden die het laagbetaalde werk willen doen. Alleen al in El Ejido zijn meer dan 5.500 immigranten officieel geregistreerd. Daarnaast vinden nog eens duizenden andere illegale immigranten werk in de kassen. Vooral die laatste toestroom heeft gezorgd voor een situatie die in vele opzichten aan de Derde Wereld doet denken. Bij gebrek aan fatsoenlijke huisvesting wonen velen honderden illegalen in opgelapte krotten en zelfgebouwde hutten tussen het vuilnis. Volgens de immigrantenorganisa ties is er sprake van systematische uitbuiting van de illegalen die werken in de tuinbouw. De politie laat hen ongemoeid zolang ze zich binnen het gebied van de kassen bevinden. Autochtone inwoners van het tuinbouwstadje klagen steeds vaker dat de toestroom van voornamelijk illegale Marokkanen de veiligheid op straat in gevaar brengt. Ondanks de aandacht in de media hebben de autoriteiten de afgelopen jaren weinig gedaan om aan deze toestand een einde te maken. Met 700.000 buitenlanders in het bezit van een verblijfsvergunning (minder dan twee procent van de bevolking) bevindt Spanje zich in de onderste regionen van de Europese immigratie. De behoefte aan buitenlandse werknemers is echter sterk groeiend. Daarom heeft Spanje de procedures voor de immigratie versoepeld. Deze recente maatregel staat evenwel ter discussie met de groeiende bezorgdheid over de illegale immigranten. Van verschillende zijden is gewaarschuwd dat de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla, met hun grote aantallen illegalen, de volgende brandhaarden zullen zijn.

NRC Webpagina's
8 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)