U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ajax

Danny Blind verlaat Ajax na veertien jaar

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 8 FEBR. Danny Blind stopt per direct als directeur spelersbeleid bij Ajax. Hij heeft deze beslissing genomen na overleg met de directie en de raad van commissarissen van Ajax. Blind (38) was sinds 1986 actief bij Ajax, eerst als speler en sinds vorige zomer als directeur spelersbeleid.

Over de reden van zijn vertrek willen beide partijen vooralsnog niets kwijt. Bekend is dat Blind vaak van mening verschilde met algemeen directeur Frank Kales en technisch directeur Jan Wouters. Blind vond dat hij te weinig invloed kon uitoefenen op het beleid van Ajax. Hij was het ook niet eens met de behoudende speelwijze die Ajax de afgelopen weken hanteerde.

Na het vertrek van directeur opleidingen Hans Westerhof, die volgend seizoen trainer wordt bij Willem II, is Blind de tweede directeur die Ajax tussentijds verlaat. De Amsterdamse club beleeft moeilijke tijden. De doorstroming van de jeugd valt tegen. De resultaten van het eerste elftal blijven beneden verwachting. Trainer Wouters krijgt veel kritiek van de supporters en de media, maar hij wordt vooralsnog gesteund door zijn baas Kales en het bestuur van Ajax. De bekendmaking van Blinds vertrek volgde gisteren een half uur na het sluiten van de Amsterdamse beurs. Het aandeel van Ajax was vanmorgen met 0,20 euro gezakt en noteerde 8,10 euro. Aan het begin van dit seizoen was het aandeel Ajax nog 11,50 euro waard. Ajax is sinds de zomer van 1998 een beursgenoteerd bedrijf.

Het is nog onduidelijk of Blind in de nabije toekomst een andere functie gaat vervullen bij Ajax. "Ook daar zeggen we niets over", zei een woordvoerder van de Amsterdamse club gisteren. Hij bevestigde dat de functie van directeur spelersbeleid blijft bestaan. Zolang de vacature niet is ingevuld, wordt de functie intern "door verschillende mensen" waargenomen, verklaarde de woordvoerder.

Blind had als directeur spelersbeleid een relatief lichte functie. Hij was verantwoordelijk voor het binnenlandse en buitenlandse scoutingsbeleid. Hij moest verantwoording afleggen bij zijn baas Kales en hij had geen invloed op de beslissingen van trainer Wouters. Blind heeft meermalen verklaard dat hij graag als trainer aan de slag wil. Hij volgt momenteel een trainerscursus in Zeist die hij volgend jaar hoopt te beëindigen. Tot die tijd mag hij niet als trainer aan de slag bij een eredivisieclub. In zijn nieuwe rol als directeur spelersbeleid was Blind afgelopen kalenderjaar mede verantwoordelijk voor de komst van acht nieuwe spelers. Onder zijn leiding tekenden de Griek Nikos Machlas (Vitesse), de Deen Brian Laudrup (FC Kopenhagen), de Roemeen Christian Chivu (Universtatea Craiova) en de Nederlanders Jan van Halst (FC Twente), John Nieuwenburg (Sparta), Frank Verlaat (VfB Stuttgart), Aron Winter (Inter Milaan) en Stanley Menzo (Lierse SK) een lucratief contract bij Ajax. De aanwinsten kostten bij elkaar ongeveer zeventig miljoen gulden (een recordbedrag voor Ajax) maar zij leverden in sportief opzicht weinig rendement op. Ajax werd eind vorig jaar kansloos uitgeschakeld in het UEFA-Cuptoernooi door het Spaanse Real Mallorca. Eind vorige maand volgde de uitschakeling in het bekertoernooi door Roda JC. De Zeeuw Blind speelde bij de amateurs van RCS uit Oost-Souburg en bij de profs van het Rotterdamse Sparta. In 1986 werd hij op voorspraak van de toenmalige trainer Johan Cruijff door Ajax gekocht. Hij begon als rechtsback en maakt later furore als libero en aanvoerder. Hij won met Ajax alle Europese bekers en de wereldbeker. Hij speelde 42 keer in het Nederlands elftal. Vorige zomer kreeg hij een groots afscheid als speler van Ajax. Hij beëindigde zijn sportieve loopbaan wegens een chronische knieblessure.

NRC Webpagina's
8 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)