U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
KPN

Orange


Koers KPN explodeert om Orange

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 5 FEBR. De koers van het aandeel KPN Telecom op de Amsterdamse beurs is gisteren met 18 procent gestegen tot 121 euro. Oorzaak zijn speculaties over een overname door KPN Telecom van het Britse Orange. Door de koersstijging is KPN nu 125 miljard gulden waard en het op twee na duurste bedrijf op de Nederlandse beurs. Alleen Koninklijke Olie en Philips zijn meer waard.

De financiële markten beschouwen KPN Telecom kennelijk als een belangrijke kandidaat-koper voor Orange, dat volgens analisten minimaal 70 miljard gulden moet gaan kosten. Orange is onderdeel van het Duitse conglomeraat Mannesmann en de op twee na grootste aanbieder van mobiele telefonie in Groot-Brittannië. Het komt te koop door de megafusie van het Britse telecomconcern Vodafone en Mannesmann, die gisteren bekend werd. Samen zouden ze te sterk worden op de Britse markt en daarom moet Orange worden verzelfstandigd of verkocht.

Mannesmann kocht Orange vorig jaar voor 67 miljard gulden. KPN had ook toen al belangstelling maar werd afgetroefd door Mannesmann. Analisten verwachten de komende maanden een strijd om Orange tussen KPN Telecom en France Telecom. Ook bij de overname van het Duitse E-Plus, anderhalve maand geleden, waren de Fransen en de Nederlanders de twee laatste bieders. KPN won dat gevecht.

Met de overname van Orange zou KPN zijn wens vervullen om door te dringen tot de top-drie in mobiele telefonie in Europa. KPN-topman Wim Dik kondigde afgelopen najaar aan dat KPN daarvoor hoopte op twee overnames. Met E-Plus, dat 20 miljard gulden kostte, is de eerste gerealiseerd. Waarnemers wijzen erop dat KPN daarbij forse schulden heeft gemaakt. De overname van Orange zou KPN alleen kunnen betalen met een snelle beursgang van KPN Mobiel, die al is aangekondigd bij de acquisitie van E-Plus.

Orange heeft ongeveer vijf miljoen klanten en is de snelst groeiende aanbieder van mobiele telefonie in Groot-Brittannië. Het bedrijf heeft een marktaandeel van 17 procent. In 1998 had Orange een omzet van ruim 4,2 miljard gulden en een bedrijfsresultaat van 55 miljoen gulden. In België werkt KPN al met Orange samen in het mobiele- telefoniebedrijf KPN Orange.

Als de overname van Orange door KPN doorgaat, wordt het verreweg de grootste overname ooit door een Nederlands bedrijf. Het huidige record is de 20 miljard van KPN voor E-Plus.

NRC Webpagina's
5 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)