U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Aandeel KPN boekt record door Vodafone

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 4 FEBR. Het succes van de telecom- en computerfondsen hield de beursindex in de plus. Vooral KPN bereikte een ongekende hoogte. Toch waren de verliezende fondsen op de beurs veruit in de meerderheid.

De definitieve overname van het Duitse Mannesmann door Vodafone gaf het aandeel KPN vleugels. De koers van het telecomconcern stond tegen het middaguur bijna 20 procent hoger op 120,50 euro. Beleggers verwachten dat het mobiele telecombedrijf Orange, nu nog in bezit van Mannesmann, een prooi zou kunnen worden voor KPN. De verkoop van Orange is zeker omdat de kartelautoriteiten een combinatie van Orange en Vodafone op de Britse markt nooit zullen toelaten.

De winnaars waren er vooral in de ITC-sector. Libertel ging 2,40 euro omhoog op 24,75 en Versatel klom 1,75 euro op 48,45. Kabelbedrijf UPC, al een week lang aan het sprinten, won nog eens 6,90 op 165,50 euro. Naast telecom waren opnieuw de hightechfondsen populair. Na de winst een dag eerder op het Amerikaanse Nasdaq klommen AMS Lithography en Philips lustig verder. ASML kreeg er 3,40 euro op 141,40 bij en Philips stond 2,00 op 171,50 euro hoger. Océ stuiterde flink omhoog. met een koerswinst van 11,6 procent op 14,17 euro.

Toch zorgde KPN er in zijn eentje voor dat de AEX-index überhaupt een positief saldo liet zien vanmorgen, met een stijging van 5,2 punten op 654,79 punten. In Europa deed enkel Parijs het beter dan Amsterdam. De verhoging van de geldmarktrente door de Europese Centrale Bank was in de koersen niet terug te vinden, hoewel Londen leed onder binnenlandse rente-angsten.

Afgezien van de ICT-sector lieten vrijwel alle andere fondsen in Amsterdam verliezen zien.

De financiële sector zat per saldo in de min, met verliezen van 0,7 procent voor ABN Amro en 2,7 procent voor Aegon. Daar wogen de winstjes van 0,5 procent voor ING en 0,4 procent voor Fortis niet tegenop.

De uitgevers bleven uit de gratie, met een koersverlies van 2,7 procent voor Elsevier, en een forse min van 5,25 procent voor Wolters Kluwer. Zoals vaker, kon alleen VNU omhoog, met 1,25 procent.

Zowel Akzo Nobel als DSM liet een veer, en Buhrmann liep, na enkele recente koerssprongen, met 6,3 procent een stukje leeg.

Fors koersverlies, van 4,2 procent, was er ook voor Unilever dat het laagst noteert sinds mei 1997.

Bij de middelgrote fondsen was Endemol de grote held. De pretfabriek is erin geslaagd Big Brother te verkopen aan CBS, een van de grootste zenders in de Verenigde Staten. Het bedrijf praat nog met zenders in tien andere landen om het veelbesproken programma te slijten. Beleggers waardeerden de jongste gebeurtenissen in de real-life-soap met 5,50 euro op 85,50.

Op de lokale markt bleek de belangstelling voor AND, de elektronische uitgever, tanende na het bericht dat het resultaat opnieuw gaat tegenvallen. Het fonds ging 39 eurocent omlaag op 3,00.

NRC Webpagina's
4 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)