U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Pleidooi code pers en royalty

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 4 FEBR. De secretaris van het Genootschap van Hoofdredacteuren, R. Mulder, is voorstander van een gedragscode voor royalty-journalisten. Hij vindt dat de pers terughoudendheid in acht moet nemen bij het volgen van de koninklijke familie.

Mulder, hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant, deed zijn pleidooi gisteren in het televisieprogramma Netwerk. Aanleiding voor zijn uitlatingen is de manier waarop met name fotografen "jacht" maken op de vriendin van kroonprins Willem-Alexander, Máxima Zorreguieta. "Ik denk dat er geen goede journalistieke reden te bedenken is, waarom je een vrouw zo lastig valt op straat".

Mulder neemt waar dat "oude regels, voor zover die golden, moeilijk houdbaar zijn met het huidige mediageweld", zo zei hij vanmorgen in een toelichting. Het gaat hem vooral om "paparazzi-achtig gedrag" van fotografen. De secretaris van het Genootschap van Hoofdredacteuren denkt aan een vrijwillige afspraak. Hij wil voorkomen dat een situatie ontstaat waarbij de overheid aan de pers beperkingen oplegt. Mulder herinnert aan uitlatingen van oud-staatssecretaris Nuis, die naar aanleiding van de foto's van het dodelijke ongeluk van de Britse prinses Diana pleitte voor een gedragscode van de zijde van de overheid.

Volgens Mulder is in de kring van hoofdredacteuren zes jaar geleden al gesproken over een vrijwillige gedragscode. Aanleiding toen was de opkomst van zogeheten reality-tv, waarbij bijvoorbeeld verkeersslachtoffers van dichtbij in beeld werden gebracht. Mulder erkent dat het in journalistieke kring "een vrij moeilijke discussie" is. "Het kan best zijn dat er niets te regelen valt. So be it. Het moet absoluut op basis van vrijwilligheid en anders niet. "

De voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, P. Broertjes, spreekt volgende week met de hoofddirecteur van de Rijksvoorlichtingsdienst over een grotere openheid van het koningshuis. Daarvoor pleitte hij vorig jaar november tijdens een feestelijke bijeenkomst in aanwezigheid van de koningin.

NRC Webpagina's
4 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)