U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Moslims praten op Internet ook zonder imam

Door YASHA LANGE
ROTTERDAM, 4 FEBR. Stel: je bent een islamitisch meisje en je wilt weten of je make-up mag dragen. Je kan geleerd advies vragen aan een imam, de boeken induiken of de mening van een vriendin of van je ouders peilen. Dat laatste is meestal erg belangrijk. Maar als je toegang hebt tot Internet, kan je tegenwoordig ook op duizenden sites terecht.

Er zijn op Internet vele smaken, ook voor moslims. Van tolerante, liberale islam-sites die zich richten op hervormingsgezinde moslims in West-Europa, tot fundamentalistische maniakken die het liefst de hele wereld in een islamitische staat veranderen. En veel daartussen.

Sites die de koran in zes vertalingen leveren, de overleveringen van Muhammed online bieden, politieke pamfletten verspreiden en adverteren voor allerlei moslim-organisaties. Er zijn speciale islam- zoekmachines op Internet. Die brengen moslims naar sites waar elke vrijdag direct de preken van vooraanstaande geleerden in real- audio zijn te beluisteren, naar islamic shopping online waar hoofddoeken, boeken en andere moslimspulletjes kunnen worden besteld, naar moslimmagazines op het Internet en naar 'gewone' moslims die hun eigen site hebben gebouwd en hun ervaringen met het geloof willen delen.

Er zijn ook webpagina's voor moslimvrouwen. In het geval van de make- up: dat mag. Althans, dat staat op members.aol.com/TheMuslimWoman/Woman.html. Het klinkt liberaal, maar op dezelfde site valt te lezen dat vrouwen alleen de deur uit mogen als ze op bedevaart gaan of een familielid willen bezoeken. Moeten ze toch écht naar buiten, dan alleen samen met een mannelijk familielid of echtgenoot. En een besnijdenis voor vrouwen wordt aanbevolen: "Gezond, psychologisch goed en niet gevaarlijk."

Mochten deze antwoorden je, als islamitisch meisje, niet bevallen, dan kan je altijd nog terecht op minder radicale sites of in de verschillende chatrooms voor moslims. Juist deze praatgroepen bieden gelijkgestemden een mogelijkheid om met elkaar in contact te komen. Er zijn er veel, in verschillende landen. En dat zou wel eens een flinke invloed kunnen hebben op de islam in West-Europa. Althans, dat stelt Peter Mandaville van de Universiteit in Kent in zijn artikel Digital Islam. "Internet stelt gewone moslims in staat elkaar te raadplegen", licht hij over de telefoon toe. Ze hoeven niet meer de imam om advies te vragen, maar gooien hun dilemma gelijk in de groep. Niet top-down, maar een open discussie over de normen, waarden en regels met leeftijdsgenoten of verwante moslims. Mandaville: "Hierdoor kunnen moslims in toenemende mate het geloof in eigen hand nemen." De scherpe kantjes eraf, Internet als katalysator voor de hervorming van de islam.

Mandaville gelooft erin, al geeft hij ook aan dat het nog in een vroeg stadium verkeert. "Het heeft nog geen massa-effect. Het zijn nu vooral jonge moslims die op Internet zitten. Maar de neiging om zelf te bepalen wat goed voor hen is, zie ik al enkele jaren. Internet zou dat proces kunnen versnellen, omdat ze elkaar op het net makkelijker vinden en ondersteunen." Mandaville spreekt er morgen over op een themadag over de islam op Internet, in het Felix Meritis in Amsterdam.

In Nederland is er nog niet bijzonder veel van te merken. Het aantal islam-sites is relatief beperkt en het zijn vooral hoger opgeleide moslimjongeren die toegang hebben tot Internet.

De sites van moslims in Nederland zijn meestal vrij slapend. Een foldertje van een organisatie, een bak artikelen, een agenda van een studentenvereniging of een foto van de moskee. Het is weinig interactief.Maar er zijn uitzonderingen. Op de mailing-lijst voor moslims discussiëren serieuze islamitische jongeren over het geloof. En op een site voor Marokkaanse jongeren gaat het vooral over relaties en uitgaan. Bahri Bulut studeert medicijnen en wil voor de vereniging Avi Cenna uit Rotterdam een site gaan opzetten. "Ik denk dat Internet de mogelijkheid biedt voor moslimjongeren om onafhankelijker te worden. We moeten niet alles zomaar accepteren."

NRC Webpagina's
4 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)