U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Discussie: moet Oostenrijk worden geīsoleerd wanneer de extreem-rechtse FPÖ in de regering komt?

Die Presse

Ekstra Bladet

Jyllands Posten FPÖ

SPÖ

ÖVP


Wenen gelooft in 'dolkstoot'


In Oostenrijk gaat het verhaal dat kanselier Klima en president Klestil om buitenlandse inmenging hebben gevraagd.

Door onze correspondent KARIN JUSEK

WENEN, 3 FEBR. De Oostenrijkse president Thomas Klestil heeft "een actieve rol" gespeeld bij het totstandkomen van de sancties tegen zijn land. Dit onbewezen gerucht, dat in Oostenrijk voor opschudding heeft gezorgd, komt uit Denemarken. Twee Deense boulevardbladen, Jyllands- Posten en Ekstra Bladet, maken melding van een "roep om hulp uit Oostenrijk". Volgens de bladen heeft Klestil zijn vriend Jacques Chirac gevraagd "om Oostenrijk te boycotten" en zou demissionair kanselier Viktor Klima tijdens de holocaust-conferentie vorige week in Stockholm de regeringsleiders van Zweden, Duitsland, Denemarken en Frankrijk om interventies op Europees niveau hebben verzocht.

Het conservatieve Weense dagblad Die Presse heeft in het gerucht een aanleiding gezien om zijn aanvallen op president Klestil op te voeren. Klestil wordt sinds weken scherp bekritiseerd wegens zijn voorkeur voor een SPÖ-ÖVP coalitie. Vorige week verweet Die Presse Klestil dat hij Wolfgang Schüssel uit persoonlijke rancune zou tegenwerken, nu wordt de president ervan beschuldigd met het buitenland tegen Oostenrijk samen te zweren.

Met het verhaal dat de president in het buitenland "protesten tegen democratische ontwikkelingen in zijn eigen land bestelt", wordt in Oostenrijk een nieuwe Dolchstosslegende in omloop gebracht.

De dolkstootlegende ontstond na de Eerste Wereldoorlog toen het leger probeerde zijn eer te redden door op de laffe houding van de eigen bevolking te wijzen. Ook in de affaire-Waldheim functioneerde het dolkstoot-model. Na zijn verkiezing werd Waldheim door de West-Europese landen geboycot en door de Amerikanen op de zwarte lijst gezet. Conservatieven vonden toen dat Oostenrijk niet in de problemen was gekomen omdat Waldheim tijdens de campagne had gezwegen over zijn Wehrmacht-verleden, maar door de sociaal-democraten, die de vuile was buitenhingen. Nu luidt de redenering dat Oostenrijk de sancties heeft te danken aan linkse "roddelverhalen" over de FPÖ. Als journalisten, linkse politici, intellectuelen en kunstenaars niet voortdurend griezelverhalen over Haider en zijn partij hadden verteld, was de EU nooit op het idee gekomen om nu moeilijk te doen.

NRC Webpagina's
3 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)