U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Davis Cup

Tennis.nl


Nieuwe generatie strijdt om Davis Cup

Door onze redacteur KOEN GREVEN
LEIPZIG, 3 FEBR. Ervaring zal zeker niet de doorslag geven in de Davis-Cupontmoeting tussen Duitsland en Nederland die morgen in Leipzig begint. Door het ontbreken van de kopmannen Richard Krajicek en Nicolas Kiefer zullen vertegenwoordigers van de nieuwe generatie tennissers uit beide landen de strijd met elkaar moeten aangaan. "Dan moeten wij het nu maar doen", zei de 23- jarige John van Lottum gisteren zelfverzekerd.

In hal 1 van de Leipziger Messe trainden de Nederlanders en de Duitsers gisteren op het speelveld dat is gemaakt van het zogeheten taraflex. De Duitsers kozen eind vorig jaar voor deze baansoort om de Duitse kopman Kiefer te plezieren en in de wetenschap dat Krajicek minder goed uit de voeten zou kunnen op een langzamere baan. De eigengereide Kiefer liet twee weken geleden tijdens de Australian Open weten niet te willen spelen voor zijn land. Krajicek liep tijdens datzelfde toernooi een blessure op aan zijn linkerknie en is voor zes weken uitgeschakeld.

De Nederlandse bondscoach Michiel Schapers zei gisteren de blessure van Krajicek "ontzettend teleurstellend" te vinden. "Het is echt pech voor Richard en heel vervelend voor ons. Dat Kiefer niet meedoet heeft mijn stemming echter nauwelijks veranderd", zei Schapers. De bondscoach voorspelde dat spelers in de nabije toekomst minder snel voor de Davis Cup zullen gaan afzeggen. "Er zal een systeem komen waarbij de spelers ook punten en individuele waardering krijgen. De besprekingen daarover zijn al gaande." Maar zover is het nog niet.

Morgen zullen Sjeng Schalken en John van Lottum (beiden 23) het in de enkelspelen moeten opnemen tegen de 21-jarige Tommy Haas en de 24- jarige Rainer Schüttler. In de dubbel op zaterdag zal het koppel Paul Haarhuis/Jan Siemerink spelen tegen Marc Goellner/David Prinosil. De wedstrijd heeft veel weg van een B-interland.

In 1995 was de Davis-Cupwedstrijd tussen Nederland en Duitsland (1-4) in Utrecht nog een absolute topontmoeting met spelers als Krajicek, Haarhuis, Eltingh, Becker en Stich. In Duitsland is de gouden generatie gestopt, in Nederland loopt die op haar laatste benen. Vorig jaar moest zowel Nederland (tegen Ecuador) als Duitsland (tegen Roemenië) zich via een promotie/ degradatieduel plaatsen voor de achtste finale in de wereldgroep.

John van Lottum zal morgen zijn vuurdoop beleven in het toernooi dat honderd jaar geleden op initiatief van de Amerikaan Dwight Filley Davis begon met een landenwedstrijd tussen de Verenigde Staten en Engeland. Van Lottum: "Het zal een heel zwaar duel worden, maar ik ben wel een speler die van Haas en Schüttler kan winnen. Ik zal vechten en scherp zijn. Ik heb er heel veel zin in om dit mee te maken."

De zoon van een Nederlandse vader en een Franse moeder heeft zijn houding jegens de Davis-Cup in een paar maanden geheel veranderd. Van Lottum, die in 1998 als invaller voor Nederland een wedstrijd tegen België speelde, zei afgelopen najaar net als Krajicek tot ongenoegen van zijn teamgenoten nog af voor de ontmoeting tegen Ecuador. Van Lottum gisteren: "Ik had toen nog niet door wat het belang van de Davis Cup is. Daar ben ik me nu wel bewust van geworden. Alles is bijgepraat. Ik zal nooit meer afzeggen. Er is eigenlijk niets mooiers dan voor volle tribunes voor je land te spelen."

Van Lottum ontmoette zijn Duitse tegenstander slechts één keer, in 1998, toen hij hem versloeg op Wimbledon. Schüttler treft hij voor het eerst. Van Lottum kent hem als "een bijtertje dat weinig fouten maakt". "Maar hij is wel te pakken. Haas is wel een gevaarlijke speler. Dat wordt moelijker". Van Lottum, die goed tot zijn recht komt op langzaam hardcourt, maakte in 1998 de sprong naar de top-100 van de 's werelds beste tennissers. Maar hij heeft nog niet zoals Haas en Schüttler de stap naar de top kunnen maken. Een van de grootste tegenstanders van de licht ontvlambare Van Lottum is hij de laatste jaren zelf geweest.

De Nederlandse nummer drie, die een paar jaar geleden vanwege zijn vervelende gedrag door de toenmalige bondscoach Stanley Franker uit Jong Oranje werd gezet, staat in de tenniswereld als een enfant terrible bekend. Meer dan eens schold hij uit frustratie op toeschouwers en scheidsrechters en gooide hij met zijn racket.

Van Lottum is zich ervan bewust dat hij zich dergelijk gedrag in de Davis Cup niet kan permitteren: "Ik zal proberen mijn verantwoordelijkheidsgevoel te gebruiken. Het zal nu wel makkelijker zijn om me in te houden, maar dat wil niet zeggen dat ik als een dooie mus op de baan ga staan. Maar ik kan het natuurlijk niet maken dat ik word gediskwalificeerd."

NRC Webpagina's
3 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)