U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Indecent proposal

ELLEN DE BRUIN
Stel: je bent al jaren getrouwd en nog steeds zo verliefd dat je het af en toe met elkaar doet op de harde keukenvloer zonder daarna over blauwe plekken te klagen. En je hebt schulden. Vijftigduizend dollar, en uit pure wanhoop maak je dat in een casino allemaal nog een beetje erger. En dan biedt Robert Redford een miljoen voor een nacht met de dame. Wat doe je?

Het grootste misverstand over de film Indecent Proposal is dat die vraag - of je je lichaam of dat van je vrouw voor één nachtje zou verkopen om uit de schulden te komen - zo ontzettend interessant zou zijn. Wat echt interessant is, is de vraag in hoeverre je het er met zijn tweeën over durft te hebben.

Een belangrijk verschil tussen huis, tuin en keuken-ontrouw en de variant waar je samen een miljoen voor krijgt, is dat dat geld die gebeurtenis lijkt te reduceren tot een zakelijke overeenkomst en dus de legitimatie wegneemt om bijvoorbeeld, eens lekker tegen elkaar te schreeuwen - het was toch immers zo afgesproken? Het vereist dan al moed om aan jezelf toe te geven dat je het eigenlijk best spannend vond, of dat je je toch loopt af te vragen of zij die ander niet stiekem heel goed vond in bed. En om met je partner over zulke 'kleinzielige' of 'ontrouwe' gevoelens te praten vergt meer openheid en vertrouwen dan de meeste mensen zullen kunnen opbrengen. Hoe onvoorziene gevoelens een relatie kunnen bedreigen omdat ze te eng zijn om over te praten - het is een thema waar een mooie en/of grappige film over te maken valt. Dat is Indecent Proposal niet. De film grossiert in lollig bedoelde oppervlakkigheden als 'ik zou mijn vrouw nooit uitlenen' of 'mijn vriendin zou nog geen 500 dollar opbrengen'. Dat het tussen echtelieden Demi Moore en Woody Harrelson allemaal zo misloopt omdat ze niet met elkaar praten, lijkt regisseur Adrian Lyne helemaal niet te zijn opgevallen. Het maakt de film erger dan een bouquetreeksboekje; in die verhaaltjes is tenminste duidelijk dat noncommunicatie liefde in de weg staat. Maar in deze film zorgt een leugen er zelfs voor dat het uiteindelijk weer 'goed' komt tussen de geliefden - althans, dat ze weer in nietszeggende toverspreukjes met elkaar praten. Hollywoodliefde - je kunt er beter niet aan beginnen.

Indecent Proposal (Adrian Lyne, VS 1993) Net5 20.30-22.35u.

NRC Webpagina's
3 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)