U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O P I N I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Justitie

Dossier EK 2000


Maat houden


NIET IEDEREEN die geen geweld gebruikt is onschuldig." Onder dit motto heeft minister Korthals (Justitie) een wetsvoorstel ingediend om de strafbepalingen over openlijke geweldpleging uit te breiden. Hij heeft het met succes in de Tweede Kamer verdedigd, maar wilde eerlijk toegeven dat dit "vrij ver" gaat. Individuele betrokkenheid is de grondslag van het strafrecht. De enkele aanwezigheid bij onlusten kan op zichzelf geen strafbaarheid doen ontstaan. Of men nu een bivakmuts draagt of niet. Het is vanuit het oogpunt van de rechtsstaat niet ongevaarlijk om aan deze principiële grens te morrelen. Temeer daar de strafwet al een afzonderlijke mogelijkheid biedt om de aanstichters en opstokers die zich op veilige afstand van het straatgeweld houden, aan te pakken. De uitbreiding van de strafbaarheid van openlijk geweld staat bovendien niet op zichzelf. Korthals heeft ook een voorstel ingediend om de zogeheten rechterlijke bevelen ter handhaving van de openbare orde aan te scherpen. Dat voorstel roept vragen op over de rol van de rechter.

Parallel aan deze wetten verdedigt minister Peper (Binnenlandse Zaken) een grensverleggend wetsvoorstel over de "bestuurlijke ophouding". Dit moet de burgemeester in staat stellen potentiële relschoppers van de straat te halen. Ook deze wet heeft het risico van een ongerechtvaardigde "bijvangst". In het Juristenblad werd gewaarschuwd dat de nieuwe wet een vorm van groepsaansprakelijkheid schept die op gespannen voet staat met de Grondwet en het Europese Verdrag voor de rechten van de mens.

IS DIT NIET een beetje te veel van het goede? Het antwoord is eenvoudig. Dit is het jaar van het Europese voetbalkampioenschap. Naarmate dit dichterbij komt stijgt de ongerustheid in politiek Den Haag. De maatregelen van de regering gaan de Tweede Kamer nog niet ver genoeg. Er wordt geroepen om de inzet van undercovermethoden die nog maar onlangs mede door dezelfde Kamer wettelijk zijn voorbehouden aan de bestrijding van zware en georganiseerde criminaliteit. Er is zelfs een initiatiefwetsvoorstel ingediend om de zwarte handel in kaartjes strafbaar te stellen, ook al kan een kind zien dat dit pure symboolwetgeving is.

Tevergeefs legt minister Peper in Kameroverleg de nadruk op de noodzaak van " maat houden". De Kamerleden lijken vooral gepreoccupeerd met het wegspelen van de zwartepiet voor een mogelijk echec van het EK 2000. De wetten die nu worden aangenomen blijven echter niet beperkt tot dit evenement. Als noodwetgeving zouden ze nog te overwegen zijn geweest. Maar de Kamer heeft zich verzet tegen "incidentwetgeving" zodat de grenzen van het recht blijvend worden verschoven. Als Nederland straks na het voetbalfeest maar niet met een juridische kater blijft zitten.

NRC Webpagina's
3 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)