U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Verlies van Baan blijkt minder groot dan was voorzien

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 FEBR. Baan heeft in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar iets meer nieuwe software verkocht dan analisten hadden voorzien. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van het bedrijf die vanmorgen zijn gepresenteerd.

Het verlies van Baan is in de maanden oktober tot en met december 1999 uitgekomen op 236 miljoen dollar (ruim een half miljard gulden), iets beter dan de voorspelde marge van tussen de 240 en 250 miljoen dollar. Het kleinere verlies is vooral een gevolg van het feit dat de kosten van een ingrijpende reorganisatie lager uitvallen dan eerder dit jaar is aangekondigd. De omzet is met 143 miljoen dollar gebleven tussen de voorspelde 140 en 150 miljoen. Beleggers reageerden vanmorgen gematigd positief. Het aandeel Baan steeg met een kleine vijf procent tot ruim boven zeven euro.

Financieel analisten plaatsen kanttekeningen bij de verslaggeving van Baan over zijn softwareverkopen (de licentieopbrengsten). Financieel analist C. Bos wijst erop dat Baan in het derde kwartaal een nieuwe verkoopmethode heeft geïntroduceerd waarbij software niet langer ineens, maar in de vorm van een gespreid abonnement werd verkocht. Indien de sofware opbrengsten in het derde kwartaal volgens de conventionele methode waren berekend zouden die ongeveer twee keer zo hoog uitgekomen als de destijds gerapporteerde 36 miljoen dollar. Bos schat dat de omzet uit softwareverkopen in het vierde kwartaal echter weer voor het overgrote deel bestaat uit conventionele verkopen.

Ook financieel analist R. van der Torre van ABN Amro meent dat de licentieverkopen die Baan rapporteert met een korrel zout genomen moeten worden. "De licentieverkopen waren in het afgelopen jaar volledig ingestort. Vanaf zo'n laag niveau is het niet zo moeilijk om te groeien", aldus de analist.

Ook in vergelijking met het laatste kwartaal van 1998 zijn de licentieopbrengsten van Baan gestegen. In deze verslagperiode corrigeerde Baan echter eenmalig zijn licentieopbrengsten met 56 miljoen dollar. Als deze correctie niet wordt meegeteld zijn de opbrengsten uit de verkoop van nieuwe software met 40 procent gedaald. In zijn vanmorgen verzonden persbericht, voor het eerst ook snel en volledig toegankelijk via de website van Baan, specificeert de softwaremaker ook de eerder dit jaar aangekondigde reorganisatielast.

NRC Webpagina's
3 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)