U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Philips en UPC sterk op Beursplein

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 3 FEBR. Het waren vanmorgen vooral de technologiefondsen die de Amsterdamse effectenbeurs in beweging brachten. Kabelbedrijf UPC en het elektronicaconcern Philips waren de sterkste stijgers.

Philips klom met 7,80 tot 164,00 euro en UPC noteerde een winst van 7, 25 euro op 167,00. De koerswinst van UPC was vroeg op de ochtend nog een stuk hoger. Gisteren boekte UPC al een koerswinst van 19,25 euro, waarmee de totale stijging in twee dagen op zo'n 15 procent komt. Het bedrijf maakte vanochtend bekend dat het de kabelactiviteiten van energiebedrijf Eneco overneemt voor 2, 35 miljard gulden.

De AEX-index van de 25 belangrijkste fondsen noteerde tegen de middag een winst van 9,36 punten op 638,51. Beleggers leken niet bang voor een renteverhoging die de Europese Centrale Bank mogelijk vanmiddag bekendmaakt. Gisteren al besloot voorzitter Greenspan van het stelsel van Amerikaanse centrale banken tot een verhoging van de rente met een kwart procentpunt. Handelaren kijken met enige verbazing naar de beurs. "Je moet niet meer nadenken, maar gelijk kopen als een higtechfonds stijgt", aldus een handelaar. "Als je nadenkt, ben je dom. Hoe minder winst, des te hoger de koers. Het is een enorme luchtbel die een keer uit elkaar moet spatten."

Softwareproducent Baan maakte vanochtend voor opening van de beurs zijn jaarcijfers bekend. Het bedrijf meldde een kwartaalverlies van 236 miljoen dollar, hetgeen een fractie beter was dan voorzien. Beleggers reageerden verrast en de koers klom 27 eurocent in waarde tot 7,21 euro.

Het amusementsbedrijf Endemol noteerde een plus van 3,65 euro op 75,30. "Het Big-Brothereffect", zo omschrijft een handelaar de koersontwikkeling. Endemol heeft de formule van het televisieprogramma goed verkocht. Er zit nog een order in de pijplijn met een groot Amerikaans televisiestation. Beleggers verwachten dat deze week nog een contract wordt getekend. Het aandeel KLM, dat gisteren een forse koersval doormaakte na tegenvallende resultaten, boekte vanmorgen herstel. Kort na het middaguur stond het fonds 6,4 procent hoger op 22,88 euro.

Het aandeel ABN Amro klom vanochtend een kwart procent tot 21,51 euro. De bank kwam niet alleen in het nieuws door het staken van een advies aan de regering van het Oostenrijkse Karinthië, waar Jörg Haider de scepter zwaait. Ook vertrekkend bestuursvoorzitter Jan Kalff trok de aandacht door de winstprognose te herbevestigen. In Bangkok herhaalde hij dat de nettowinst over het afgelopen jaar met zeker 30 procent zal toenemen. "Het feit dat we deze prognose niet meer hebben genoemd wil niet zeggen dat het niet meer waar is." Uitgever Reed Elsevier kreeg vanochtend een flinke impuls uit Duitsland. De Commerzbank gaf een koopadvies, vooral om de sterke positie van Elsevier in professionele uitgaven. De koers steeg met 3,4 procent tot 12,02 euro.

NRC Webpagina's
3 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)