U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Discussie: moet Oostenrijk worden geïsoleerd wanneer de extreem-rechtse FPÖ in de regering komt?

ABN Amro

Gedragscode Ybema


ABN Amro stopt advies Karinthië

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 3 FEBR. ABN Amro 'bevriest haar adviesvoorstel' aan de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. Het advies van de bank is, mede als gevolg van de regeringsdeelname van Jörg Haiders FPÖ, "in een politiek krachtenspel" beland.

Dit heeft de bank gisteren bekendgemaakt. ABN Amro heeft voor de regionale regering van Haider een advies opgesteld voor een financiële constructie die toekomstige inkomsten eerder beschikbaar maakt. Die extra bestedingsruimte zou door de deelstaat worden gebruikt voor het uitbetalen van extra kinderbijslag. Voorwaarde is wel dat de gezinnen een Oostenrijks paspoort hebben. "Wij willen er eerst van overtuigd zijn dat de besteding van de middelen geen discriminerend karakter heeft", stelt P. van Steenbergen, bij ABN Amro verantwoordelijk voor 'corporate value' en 'issue management' in een toelichting. "Wanneer Karinthië kan aantonen dat het geld bijvoorbeeld wordt gebruikt voor de veiligheid van tunnels zie ik geen problemen meer. Ook zonder deelname van de FPÖ aan de nationale regering hadden we het advies bevroren. Nu is de zaak alleen wat meer in de schijnwerpers komen te staan." De bank ontkent te zijn gezwicht voor dreigende negatieve publiciteit. In een verklaring stelt ABN Amro er zelf van overtuigd te zijn dat "er geen direct verband" bestaat tussen het advies en de politiek van Haider. Toch is het advies bevroren omdat de bank "open staat voor signalen van binnen en buiten de bank".

Volgens Van Steenbergen heeft de relatie met het Karinthië van Jörg Haider tot veel reacties geleid, van klanten en van medewerkers van de bank. Het maatschappelijk bewustzijn is volgens hem erg hoog. "Financiële instellingen staan niet meer aan de zijlijn. Wij kijken ook genuanceerder naar dit soort ontwikkelingen dan een paar jaar geleden."

De beslissing van ABN Amro om zich terug te trekken komt op een moment dat bedrijven meer en meer overtuigd raken van hun maatschappelijke rol. Staatssecretaris Ybema van Economische Zaken presenteerde twee weken geleden een gedragscode voor internationaal maatschappelijk ondernemen. Eigenlijk gaat het daarbij om een voorbeeldcode die bedrijven moet aanzetten tot het opstellen van een eigen code. Vorig jaar kreeg vooral het offshore-bedrijf IHC Caland veel maatschappelijk protest te verwerken, nadat zij een opdracht in Birma had aanvaard, waar het slecht met de mensenrechten is gesteld.


Zie ook:

Haider en ÖVP sluiten akkoord (2 februari 2000)
EU-landen zullen Oostenrijk isoleren (1 februari 2000)

NRC Webpagina's
3 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)