U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Vodafone ondergraaft defensie Mannesmann

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 31 JAN. Het Duitse Mannesmann (onder meer mobiele telefonie) is een slag toegebracht in zijn strijd tegen een vijandige overname door de Britse concurrent Vodafone. Vodafone gaat een gezamenlijke Internetonderneming oprichten met Vivendi, een Frans conglomeraat dat werd gezien als een partner voor Mannesmann in de strijd tegen Vodafone.

Vivendi en Vodafone maakten afgelopen weekeinde, iets meer dan een week voordat het bod van Vodafone op Mannesmann sluit, bekend dat zij Internetdiensten willen gaan aanbieden aan hun 70 miljoen gezamenlijke klanten. De joint venture, waarin ook de Japanse investeringsmaatschappij Softbank zal participeren, moet klanten niet alleen via de zaktelefoon, maar ook via televisie en pc toegang bieden tot Internet.

Mannesmann, actief in zowel vaste (draadgebonden) als mobiele telecommunicatie, verweerde zich tegen Vodafone door er onder meer op te wijzen dat de Britten zich beperken tot mobiele telecommunicatie. Dit argument verliest nu aan kracht.

Vanmorgen meldden The Wall Street Journal en de Financial Times dat bestuursvoorzitter Klaus Esser van Mannesmann opnieuw geheime besprekingen voert met collega Chris Gent van Vodafone. Tot op heden eiste Esser een overeenkomst die zou resulteren in een ruime meerderheid voor Mannesmann in een Brits-Duitse combinatie. Esser zou nu bereid zijn genoegen te nemen met een kleine meerderheid. Gent stuurt aan op een meerderheidsbelang voor zijn Vodafone.

Volgens de FT had bestuursvoorzitter Jean-Marie Messier van Vivendi ook aanbiedingen op zak voor samenwerking met KPN en British Telecom. Het Vivendibestuur koos echter unaniem voor de overeenkomst met Vodafone, die alleen doorgaat als de overname van Mannesmann slaagt.

Als onderdeel van de overeenkomst krijgt Vivendi het recht zijn belang in Frankrijks Cegetel (vaste en mobiele telefonie) uit te breiden van 44 naar 51,5 procent. Dat kan door de helft over te nemen van een belang van 15 procent dat Vodafone heeft in Cegetel. Gent en Messier maakten hun samenwerking gisteren bekend in Parijs. Voor Vivendi betekent de overeenkomst met Vodafone dat het een meerderheidsbelang krijgt in SFR, Frankrijks eennagrootste aanbieder van mobiele telefonie. Daarnaast gaan de Britten en Fransen onderzoeken of zij hun vaste netten kunnen combineren. Mannesmann wilde gisteren niet reageren op de samenwerking tusen Vivendi en Vodafone. Het Duitse concern probeert zich Vodafone ook op andere manieren van het lijf houden. Zo is overleg gaande over een samenwerking met AOL Europa, de gezamenlijke onderneming van AOL en het Duitse Bertelsmann. Vrijdag maakte Mannesmann bekend dat het samen met Deutsche Bank mobiele financiële diensten gaat aanbieden.

NRC Webpagina's
31 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)