U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Tips voor zelfmoord op Internet

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 31 JAN. 'Thisbe's zelfdestructiepagina' gaat over " liefde, zelfmoord, zelfverwonding en andere manieren om jezelf kapot te maken", zo meldt de welkomstpagina. De internetsite biedt tips over pijnloze manieren van zelfmoord plegen en geeft aanwijzingen hoe littekens na zelfverminking gecamoufleerd kunnen worden. Volgens de anonieme maker, die laat doorschemeren zelf ook weleens de polsen te hebben doorgesneden, wil de site 'serieus' over zelfmoord spreken en "ook niemand hiervan afhouden", zo is te lezen op de site.

'Gevaarlijk', vindt docent psychiatrie J. Neeleman van de Rijksuniversiteit Groningen. "Thisbe roept op om hulpverlening te vermijden en vooral veel alcohol te drinken, wat een ontremmende werking heeft." Neeleman hoopt dat de site verboden kan worden. "Uit alle cijfers blijkt dat meer aandacht voor zelfmoord leidt tot een toename van het aantal zelfmoordpogingen." Ook het CDA-kamerlid C. Ross wil dat de site wordt verboden.

Maar volgens het ministerie van Justitie is het geven van zelfmoordtips niet strafbaar. "Advies geven aan een suïcidaal persoon is niet verboden. Het is pas strafbaar als iemand wordt geholpen tijdens het plegen van zelfmoord of als de tips de vorm krijgen van duidelijke instructies", aldus een woordvoerder.

Ook directeur R. Jonquière van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie (NVVE) is kritisch over 'Thisbe', genoemd naar een personage uit Ovidius' Metamorfosen. "Ik kan me voorstellen dat Thisbe meer mensen aantrekt die zelfmoord willen plegen als manier om aandacht te vragen, zoals je vaak ziet bij jongeren." De NVVE begeleidt ook mensen die niet verder willen leven, maar verschaft pas informatie na een uitgebreid gesprek.

NRC Webpagina's
31 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)