U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Fortis

BGL


Fortis wil alle aandelen van dochter BGL

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 31 JAN. Fortis heeft een bod van 1,65 miljard euro (3,6 miljard gulden) gedaan op de aandelen van dochterbank Banque Général du Luxembourg die het financiële concern nog niet in bezit heeft. Fortis is al voor 53 procent eigenaar van de grootste bank van Luxemburg. Bank en verzekeraar Fortis gaat de overname in eigen aandelen betalen. Aandeelhouders in Banque Général du Luxembourg (BGL), voor het grootste deel particuliere beleggers, krijgen voor één aandeel BGL negen aandelen Fortis en 33 euro in contanten aangeboden. Als zij kiezen voor het Nederlandse aandeel Fortis, dan betekent dat bij de slotkoers van vrijdag een premie van 8 procent boven de slotkoers van GBL van 287 euro. Een betaling in Belgische aandelen Fortis is goed voor een premie van 6 procent.

Fortis wil na de overname van BGL alle activiteiten in Luxemburg onder één naam brengen. Nu zijn Fortis Bank Luxemburg en MeesPierson Luxemburg nog onder eigen naam actief. "Door een bod te doen op alle aandelen kunnen we BGL volledig integreren. Dat is de belangrijkste strategische reden achter deze overname", stelt bestuurder Joop Feilzer in een toelichting. "Omdat BGL groot is in een van onze kernactiviteiten, private banking [vermogensbeheer voor gefortuneerde klanten], is het die overnamesom waard." Fortis hoopt dat door stroomlijning van de organisatie na de transactie jaarlijks 37 miljoen euro te kunnen besparen.

De Luxemburgse bank wordt het internationale hoofdkantoor op het gebied van 'private banking'. Volgens Feilzer betekent dit niet dat dochter MeesPierson, eveens op dit vlak actief, een stapje terug moet doen. "We waren internationaal op dit vlak nog niet zo groot. In de praktijk houdt MeesPierson dezelfde rol in Nederland." Sinds de verkoop van MeesPierson door ABN Amro aan Fortis heeft de bank een groot verloop van managers gekend. Twee weken geleden werd bekend dat topbankiers Maarten van Berckel en Bob Elfring naar concurrent Lehman Brothers vertrekken. "Dat staat volledig los van het bod op BGL", aldus Feilzer.

De koers van het aandeel BGL is in de voorbije acht maanden met de helft gestegen. "Sinds in april de Luxemburgse bank BIL in andere handen [Dexia] is gekomen, verwachtte de markt dat ook andere banken zouden worden overgenomen", aldus Feilzer. Het aandeel Fortis stond tegen het middaguur, na een verlies van 2,85 procent, op 29,95 euro. Hierdoor loopt de (huidige theoretische) premie voor de aandeelhouders BGL terug tot 5,4 procent.

NRC Webpagina's
31 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)