U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Alpinvest

Hoger bod van pensioenfondsen op Alpinvest

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 15 JAN. NIB Capital, een dochter van de pensioenfondsen ABP en PGGM, heeft een bod van 1,8 miljard gulden uitgebracht op het beursfonds Alpinvest. Het wordt de eerste grote overname van de voormalige Nationale Investeringsbank (NIB), die vorig jaar is overgenomen door de twee pensioenfondsen. NIB Capital heeft een kapitaalsinjectie van vele miljarden guldens gekregen om actief te worden als investeerder in bedrijven en als belegger.Het NIB-bod ligt ruim 10 procent boven een eerder bod op Alpinvest van de Vlaamse investeringsmaatschappij GIMV. De Belgen wilde niet meer betalen dan de bij elkaar opgetelde waarde van de beleggingen van Alpinvest. "Dat is ook de juiste, conservatieve waardering", zei bestuursvoorzitter M.L. Gedopt van NIB Capital gisteren in een telefonische toelichting. "Maar wij bieden een premie voor het management van Alpinvest."

Het nieuwe bod van 23 euro per aandeel wordt gesteund door de directie en de raad van commissarissen van Alpinvest, een participatiemaatschappij die is gevestigd in Naarden. De kans dat er nog een ander bod komt is klein. GIMV heeft eerder al laten weten zijn bod niet te willen verhogen, omdat het geen zin heeft in een biedingsstrijd met de twee grootste Nederlandse pensioenfondsen. Bovendien is PGGM de grootste aandeelhouder in Alpinvest met een belang van 24,7 procent. Volgens de NIB heeft verder "een aanzienlijk aantal" aandeelhouders met een belang van meer dan 5 procent laten weten dat ze instemmen met het bod. "We hebben geprobeerd om samen met GIMV onze belangen te combineren", vertelde Gedopt gisteren. "Maar dan hadden wij als grootste partij de meerderheid moeten krijgen. Dat bleek niet mogelijk. Vandaar dat we zelf met een bod zijn gekomen."

Gisteren lag de handel in Alpinvest op de Amsterdamse beurs de gehele dag stil zonder dat er een verklaring werd gegeven voor die onderbreking. Het bod werd pas laat op de avond door middel van een persbericht openbaar gemaakt. Alpinvest is een participatiemaatschappij met deelnemingen in voornamelijk Nederlandse bedrijven. Het heeft ongeveer veertig medewerkers. Het bedrijf wordt samengevoegd met Parnib, een NIB-dochter met vergelijkbare deelnemingen. Inclusief nieuw kapitaal van 2,6 miljard gulden krijgt die dochter zo'n 6 miljard gulden te beheren in de concurrentie met spelers als CVC en Britse en Amerikaanse participatiemaatschappijen. M. Vermeulen blijft voorzitter van de directie van Alpinvest.

"In alle goede deals zullen we proberen mee te doen", zei Gedopt gisteren. Hij wees er daarbij op dat de nieuwe topman die verantwoordelijk wordt voor de 'private equity' ruime internationale ervaring heeft opgedaan bij onder meer Morgan Stanley. "We hebben grote ambities", zei Gedopt.

Daarnaast krijgt de NIB de beschikking over zo'n 24 miljard gulden voor beleggingen in investeringsfondsen en zo'n 44 miljard gulden voor vermogensbeheer in vastrentende waarden.

NRC Webpagina's
15 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)