U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Witches

KESTER FRERIKS
Heksen haten kinderen. Roald Dahl schrijft in zijn onweerstaanbare boek De Heksen (The Witches, 1983) over deze kinderhatende heksen, die ziek worden alleen al van de geur van kinderen, of ze nu schoongewassen zijn of juist niet.

Dahl schrijft: "Echte heksen hebben doodgewone kleren aan en zien er net zo uit als doodgewone vrouwen. Ze wonen in doodgewone huizen en hebben doodgewone banen."

Van dit boek maakte de Britse regisseur Nicolas Roeg een spectaculaire film, The Witches uit 1990. Het begint allemaal doodgewoon, en tegelijk griezelig. Een grootmoeder (gespeeld door Mai Zetterlin) vertelt haar kleinkind een verhaal over heksen. Het onschuldig ogende jongetje Luke (Jason Fischer) met een brilletje op luistert met evenveel nieuwsgierigheid als ontzetting. Wanneer grootmoeder hem vertelt dat je echte heksen herkent aan hun paars opvlammende ogen, hun jeukende hoofdhuid want ze dragen een pruik, hun kapotte vingers en hun vierkante voeten, dan zoomt de camera in, ja, juist op haar paarse ogen, jeukend hoofd, vierkante voeten. Is grootmoeder een heks? De film geeft geen afdoende antwoord. Misschien is ze ooit heks geweest, is ze een ex- heks.

Dan gaan oma en kleinkind logeren in een hotel, waar een heksenconferentie plaatsvindt. De Opperheks, een duivelse rol van Anjelica Huston, verzamelt om zich heen een keurbende aan Engelse heksen; ogenschijnlijk allemaal lelijke tot halflelijke, alledaagse vrouwen die zich, pruik af, handschoenen uit, transformeren tot afzichtelijke wezens. Krijsen doen ze met hun kakelende bekken, hun neuzen groeien tot stuitende lengte. De Opperheks wil met een gif alle kinderen van de wereld veranderen in muizen.

Haar eerste slachtoffer is een jongetje, Luke's vriendje. Dan is Luke aan de beurt. De twee kunnen met elkaar praten. Schitterend zijn de beelden van de twee muizen, rennend door het hotel. Koortsachtig probeert het tweetal het duivelse complot van de heksen te verijdelen.

Van groot kind naar kleine muis verandert Luke. Moet hij nu altijd muis blijven? Ik geef het antwoord niet. Het is jammer dat te verraden.

The Witches is even spannend als ontroerend, en zeldzaam geestig. Om minuut na minuut van te genieten.

The Witches (Nicholas Roeg, VS/VK, 1989), RTL4, 21.00-22.45u.

NRC Webpagina's
10 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)