U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Dierbare honden

Coen van Zwol
De VARA commercieel, het blijft een onthutsend idee. Zelfs als het slechts blufpoker is, bewijst het feit dat erover wordt gepraat al dat we nu werkelijk in de post- moderne tijd zijn beland. In Lopende Zaken bladerden socialisten gisteren door hun vergeelde plakboeken en hieven grijsaards De Internationale aan. Van oude mensen en dingen die voorbijgaan.

De flirt van de VARA met SBS is bedoeld om de politiek op scherp te krijgen en het bestel nog wat jaren door te laten kwakkelen. Maar zou het niet aardig zijn als Den Haag nu eens geen lauw compromis vindt en de zaak gierend uit de hand loopt? Dan zou er orde kunnen worden geschapen in de hutspot van het publieke bestel en zou er met een VARA/Net 5 eindelijk hoop gloren voor commerciële kwaliteits- televisie.

Zo'n kwaliteitsimpuls is geen overbodige luxe, bewijst een zondagavond zappen langs de commerciëlen. Net5 en SBS6 deden hun best, maar met zichtbaar ontoereikend budget. Fox8 tracteert op drie uur American Football, een sport die werkelijk niemand interesseert. Veronica sloot een avond Melrose Place, Nikita, Friends, Citizen X en Seinfeld af met een katerachtige Theo van Gogh. Die heeft naast zijn experimenten in kermis-televisie kennelijk ook nog tijd voor iets serieus. Bij een verward debat over de overheidsuitgaven leek hij gisteravond moeite te hebben om niet in slaap te vallen, en wij met hem. Commerciële kwaliteits-televisie: dat zijn nu meestal saaie discussies voor goedkope decors. Business Class van Harry Mens op RTL5 spant de kroon. De Nederlandse Donald Trump verkeert in een unieke positie: hij betaalt zelf om zijn kijkers te mogen vervelen. In een atrium van een nondescript kantorenpark zagen we vlezige zakentypes als wassenbeelden rond formica tafeltjes zitten terwijl de gastheer stijfjes een rondje liep. Hoogtepunt was Europarlementariër Lousewies van der Laan, die mocht uitleggen dat ze helemaal niet 'Euromoe' was, zoals deze krant onlangs uit haar mond optekende. Dat was slechts een kwaadaardige interpretatie van journalist Ben van der Velden geweest, beweerde ze. Harry Mens had ook nog een appeltje met hem te schillen. Hij zwaaide met zijn autobiografie. "Dat is een karaktertrek van die man", viel hij Lousewies bij. "Leest u maar op bladzijde 172 van mijn boek." Dierbare Honden van RTL5 redde voor mij de avond. Het concept schijnt te zijn afgekeken van de VPRO, maar is onverminderd briljant: 'bekende Nederlanders praten over hun viervoeter'. Met een schijnbaar onschuldig onderwerp als honden dringt men gemakkelijk tot de zielenroerselen van de bekende Nederlander door. Gisteren Marco Bakker en Xaviera Hollander. Xaviera, driemaal de vrouw die ze vroeger was, bleek geheel volgens verwachting eigenares van twee poedelachtige creaturen. Een substituut voor de kinderen die ze nooit heeft gehad, analyseerde ze. Al ontbrak het haar aan energie de mormels ook zelf uit te laten. Dat mocht haar jeugdige hulpje Mario doen, die ze rondcommandeerde als Cleopatra haar negerslaven. Xaviera was sowieso meer met haar gedachten bij haar minnaars dan bij haar hondjes. "Ik val altijd terug op twee categorieën: vaderfiguren of jonge mannen die me in alles gehoorzamen."

Marco Bakker had iets recht te zetten. De zilvergrijze charmeur met rode rozen is verdwenen, zo bleek gisteren: in plaats daarvan zagen we een geknakt mens hologig met zijn hondjes door het herfstwoud wandelen. "De mens Marco Bakker is een heel gevoelig mens en houdt van de natuur", mompelde hij. "Het zal niemand verbazen dat het ongeval waarin ik betrokken was een enorme impact op mijn leven heeft gehad en een dip in mijn carrière betekende. Ja, je moet door. " Daarna zat Marco met zijn hondjes voor de de open haard. "Als je van dieren houdt, houd je van mensen. Dan ben je een goed mens." Golden Retriever Charly keek liefdevol naar zijn in zelfmedelijden verzonken baasje. Er klonk melancholieke pianomuziek, violen vielen in. Geestige televisie: het werd geen moment duidelijk of de makers nu serieus waren of dat het hogere ironie betrof.

NRC Webpagina's
10 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)