U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

KPNQwest breidt uit in Zuid-Europa

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 10 JAN. KPN- Qwest, de gezamenlijke kabeldochter van telecomconcern KPN en het Amerikaanse QWest, legt voor 660 miljoen gulden een glasvezelnetwerk aan in Zuid- Frankrijk en Spanje. Dat heeft de aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming vanmorgen bekendgemaakt.

Het nieuwe kabelnet, Iberian Ring gedoopt, wordt 4.000 kilometer lang en verbindt de steden Lyon, Marseille, Barcelona, Valencia, Madrid, Bilbao, Bordeaux en Toulouse met elkaar. Bij Lyon wordt de ring aangesloten op de zuidelijke Euroring. KPNQwest is met de Internetsaanbieder EUnet al actief in Zuid-Europa, namelijk in Spanje en Portugal.

De Iberian Ring is onderdeel van de zogeheten EuroRings, een Europees netwerk van glasvezelkabels dat 46 Europese steden in elf landen met elkaar moet verbinden. Twee Euroringen zijn inmiddels gereed. Deze verbinden onder meer de steden Amsterdam, Frankfurt, Düsseldorf, Brussel, Parijs en Londen met elkaar. De Iberian Ring is de zevende Euroring die KPNQwest in Europa legt of heeft gelegd. Klanten van KPNQwest wikkelen via deze kabels hun data- en telefoonverkeer af.

De aanleg van de Iberian Ring begint medio dit jaar en moet in de tweede helft van 2001 afgerond zijn. Het nieuwe net brengt het totale kabelnetwerk van KPNQWest in Europa op 19.000 kilometer. Qwest zelf heeft in de Verenigde Staten een kabelnet met een lengte van 30.000 kilometer. Het is in grootte de vierde onderneming in nationale telefonie in de Verenigde Staten.

KPNQwest noteerde rondom het middaguur 57,90 euro, 3,40 euro hoger dan het slot van vrijdag. In november ging het fonds voor 20 euro naar de Amsterdamse effectenbeurs. KPNQwest kondigde vorige maand aan voor de zogeheten Euroringen gebruik te willen maken van ASDL, de nieuwe technologie waardoor Internetverbindingen vijftien keer sneller tot stand kunnen komen dan de snelste telefoonlijn.

NRC Webpagina's
10 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)