U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Uitgevers profiteren van megafusie in VS

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 10 JAN. Op de Amsterdamse effectenbeurs profiteerden de Nederlandse uitgevers van de mogelijke fusie tussen de media-gigant TimeWarner en het Internetbedrijf AOL. Samen met de herstelde automatiserings- en telecomfondsen als KPN trokken de uitgevers de AEX-index 11,9 punten omhoog tot 656,8 punten.

Het enthousiasme over de fusie tussen TimeWarner en America Online (AOL) inspireerde de beleggers tot het kopen van Nederlandse uitgevers. VNU, dat sinds de aankoop van een Internet-advertentie-onderzoeksbureau als hightech geldt, steeg 7 procent tot 49,77 euro. Wolters Kluwer ging meer dan tien procent omhoog naar 36,90 euro, terwijl Elsevier bijna zeven procent steeg tot 12,40 euro.

De hausse bij de uitgevers overschaduwde even het opvallende herstel van de technologie- en telecom-fondsen. Vorige week duikelden de technologie-, media- en telecomaandelen flink, nadat deze de afgelopen maanden op de Europese beurzen voor records hadden gezorgd. De koersval van die aandelen werd gezien als een correctie na hun zeer forse stijgingen. Veel beleggers verzilverden hun koerswinsten. KPN, dat op 3 januari een hoogste koers ooit noteerde op 102 euro, ging maar liefst 20 procent omlaag tot 79,80 euro.

Vanmorgen was sprake van een omslag. De stemming in Amsterdam was goed door het recordslot op Wall Street afgelopen vrijdag. Dit zorgde op het Damrak voor grote omzetten. De stijging van Nasdaq in New York, waaraan veel technologiefondsen staan genoteerd, hielp bovendien de Nederlandse technologie- en telecomaandelen. KPN was een grote uitschieter met een stijging van ruim zes procent tot 88,15 euro.

"Het is typisch eenrichtingsverkeer. Er zijn redelijk veel kopers op de markt die allemaal jagen op die ene order", zei de handelaar. Ook de Midkap-index, die vorig jaar nauwelijks van zijn plaats kwam, steeg vanmoregen 2,6 procent. De stemming werd daarnaast nog positief beïnvloed door de terugkeer van de rust op de obligatiemarkt. Voor het eerst sinds lange tijd stegen de koersen van de vastrentende waarden. Dat betekent dat de rente op de kapitaalmarkt daalt.

Buiten KPN waren ook andere hightechfondsen in trek, mede door het sterke herstel van de branchegenoten in de Verenigde Staten. Softwarebedrijf Baan ging 7 procent omhoog op geruchten over een overname door een branchegenoot in de Verenigde Staten. Het fonds was populair bij koopjesjagers. ASM Lithography, fabrikant van machines voor de chipindustrie, won 5,1 procent op 103,70 euro. De hightechfondsen werden opgekocht door beleggers die bang waren de rit naar boven te missen, zo verklaarde de handelaar. "Vorige week, toen de hightechsector echt in de lappenmand zat, wilde niemand de stukken kopen ondanks de flink lagere koersen. Sinds vrijdag zit de hightech in de lift en dan pas zie je kopers tevoorschijn komen", zei hij.

NRC Webpagina's
10 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)