U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Bundesministerium fü Arbeit

Doorbraak in banenoverleg Duitsland

Door onze correspondent
BERLIJN, 10 JAN. De Duitse bondskanselier Schröder heeft met werkgevers en vakbonden een compromis bereikt dat de weg vrijmaakt voor oudere werknemers om eerder met pensioen te gaan zodat jongeren aan het werk kunnen.

Schröder sprak van "een belangrijke doorbraak" bij de rondetafelgesprekken voor een zogeheten Bündnis für Arbeit, een alliantie voor werk. Bij de vijfde gespreksronde, die gisteren in Berlijn werd gehouden, hebben werkgevers en vakbonden zich verenigd op een compromis dat de kanselier had voorgesteld. De werkgevers hebben toegezegd te onderzoeken hoe vervroegd pensioen kan worden doorgevoerd. In ruil daarvoor hebben de vakbonden verklaard voor een langere periode de lonen te matigen. Bij hun looneisen zullen zij zich oriënteren op de groei van de productiviteit, "met afwijkingen in de verschillende branches". De overheid zal op haar beurt de wetgeving veranderen zodat flexibele pensionering mogelijk wordt gemaakt.

Schröder noemde de bereikte overeenstemming "een goed signaal voor de economie, voor bedrijven en voor de strijd tegen de werkloosheid". Hij schat dat door vervroegd uittreden er het komend jaar 200.000 arbeidsplaatsen vrijkomen voor jongeren.

Werkgeversvoorzitter Dieter Hundt toonde zich tevreden. "Voor het eerst hebben we aan het begin van CAO-besprekingen een principiële overeenkomst bereikt over de criteria voor de speelruimte van het te verdelen geld", aldus Hundt. Bovendien is een door werkgevers gevreesd algemeen pensioen met 60 jaar, wat een aantal bonden eiste, van tafel.

Ook Dieter Schulte, voorzitter van de vakcentrale DGB, kan zich in het compromis vinden. De werkgevers zijn in ieder geval bereid over een flexibel pensioen te praten. "Daarmee hebben we precies bereikt wat we wilden", aldus Schulte. De partijen hebben afgesproken per bedrijf of per branche "gedifferentieerde" pensioenregelingen na te streven. Het akkoord tussen de drie partijen is een succesje voor Schröder, die op het laatste moment een loonronde in de metaalindustrie heeft weten te voorkomen. Al maanden ruziën werkgevers- en werknemersorganisaties over het vervroegd pensioen. Vooral Klaus Zwickel, de leider van de machtige metaalbond IG Metall, eiste dat de werkgevers een vervroegd pensioen met 60 jaar zouden invoeren. Dit voorstel stuitte bij het bedrijfsleven op fel verzet. Verlaging van de pensioengerechtigde leeftijd zou immers niet met een navenante loonsvermindering gepaard moeten gaan.

Om vervroegd pensioen betaalbaar te maken zouden de pensioenbijdragen verhoogd moeten worden. Werkgevers wezen dit van de hand. Verdere stijging van de toch al hoge loonkosten is vernietigend voor de werkgelegenheid, vinden de werkgevers.

Zwickel en Herbert Mai van de ambtenarenbond ÖTV dreigden de werkgevers bij de komende CAO-onderhandelingen, die volgende maand beginnen, forse looneisen te stellen indien zij bleven weigeren over vervroegd pensioen te praten. Zowel bondskanselier Schröder als de werkgevers vreesden voor een loonronde met mogelijke stakingen, die een einde zou kunnen maken aan de prille opleving van de economische groei in Duitsland.

NRC Webpagina's
10 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)