U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Europese Centrale Bank

Rijk moet schuld extra terugdringen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 JAN. Ook nu de begroting een overschot vertoont moet het kabinet-Kok het terugdringen van de staatsschuld voorrang geven boven het doen van extra uitgaven.

Dit heeft president Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB) gisteren gezegd in het televisieprogramma Buitenhof.

Volgens Duisenberg is het verder terugdringen van de staatsschuld noodzakelijk om de toekomstige kosten van de vergrijzing op te vangen. Hij wees er op dat de rentelasten over de staatsschuld op dit moment vijf procent bedragen, en daarmee vergelijkbaar zijn met de kosten van de vergrijzing. "Zou het dan niet heel verstandig zijn dat je probeert in de komende jaren van die rentepost af te komen, en daarmee de ruimte te creëren om op je begroting over 20 jaar die extra kosten te kunnen dragen?", zei Duisenberg. "Ik zou het verstandig vinden (...) om de zogenaamde meevallers als zij er al zijn, te laten neerslaan in het financieringstekort."Duisenberg, die lid is van de PvdA, schaarde zich zo achter minister Zalm van Financiën (VVD). De liberalen willen, ook nu een overschot op de begroting is ontstaan, doorgaan met de terugdringing van de staatsschuld. PvdA en D66 zien juist ruimte voor extra uitgaven aan onder meer de zorg, het onderwijs en armoedebestrijding. Ook premier Kok (PvdA) liet vorige week doorschemeren minder prioriteit aan het terugdringen van de staatsschuld te willen geven.

Tussen de regeringspartijen is wrijving ontstaan over het financiële beleid, omdat het regeerakkoord niet voorziet in de situatie waarin er een overschot is op de begroting. Vorige week werd bekend dat in de twaalf maanden tot en met november een overschot is ontstaan van 2,6 miljard gulden op de begroting, volgens de telling die gebruikelijk is in de rapportage in Europees verband. Het bedrag staat gelijk aan een positief saldo van 0,3 procent van het bruto binnenlands product.

Duisenberg zei voorts dat de koers van de euro, die het afgelopen jaar ruim 15 procent tegenover de Amerikaanse dollar is gedaald, zich dit jaar zal herstellen. "Daar ben ik vast van overtuigd". Vanmorgen zei ook de Franse centrale-bankpresident Trichet overtuigd te zijn van het herstel van de eurokoers.

Duisenberg was optimistisch over de economische groei in Europa, die rond de 3 procent zal bedragen in dit en volgend jaar. Juist omdat de ECB voorziet dat de groei in de eurozone hoger zal worden dan die in de Verenigde Staten, is er een opwaarts potentieel voor de koers van de euro tegenover de dollar. In de effecten van de zogenoemde 'Nieuwe Economie' zei hij nog niet te geloven. Wel ziet hij de stijging van de productiviteit die in de Verenigde Staten al gaande is, ook in Europa plaatsvinden. Op vragen of er op dit moment sprake is van een zeepbel op de financiële markten, antwoordde Duisenberg ontkennend. " Wij hebben het gevoel, en wij dat zijn dan alle centrale bankiers, dat de ontwikkelingen weliswaar zeer positief zijn in alle opzichten, maar bepaald niet uit de hand lopen," aldus de centrale bankpresident.

De ECB liet vanmorgen weten dat alle computersystemen de overgang naar het jaar 2000 zonder problemen hebben doorgemaakt. Ook het interbancaire betalingssysteem Target, dat betalingen in euro's regelt, kende geen problemen vanmorgen.

NRC Webpagina's
3 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)