U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Boekenselectie 1999

Cadeautips voor Sint Nicolaas


Wat geven we cadeau met Sinterklaas? Redacteuren en medewerkers adviseren de goedheiligman met hun persoonlijke voorkeuren uit het boekenaanbod van het afgelopen jaar: fictie, non-fictie, drama en poëzie

Arie van den Berg

K. Michel: Waterstudies. Meulenhoff, ƒ29,90 Lichtvoetige essayistiek in verzen. Gemengde berichten worden gedichten, die ook bij herlezing blijven verrassen. De beste bundel van het jaar!
M.I. Tsvetajeva: Werken. Vert. Margriet Berg, Marko Fondse, e.a. Van Oorschot, ƒ99,- Ruime keuze uit het oeuvre van Marina Tsvetajeva (1892-1941). Een wonder van vertaalkunst in een mooie tweetalige uitgave. Maandenlang hèt boek voor op het nachtkastje.
Hester Knibbe: Een dunne duurzaamheid. De Prom, ƒ24,90 Liefdevolle gedichten over het mijnenveld tussen leven en dood. Beheerst verwoord, maar - vooral in de reeks 'Antidood' - even onthutst als onthutsend.

Hester Carvalho

Nicci French: Bezeten van mij. Anthos, ƒ34,90 Als subtiel liefdesverhaal vermomde thriller.
Martyn Bedford: Het Houdini meisje. Anthos, ƒ39,90. Onwaarschijnlijke maar verrassende bechrijvingen van goocheltrucs en vrouwenhandel in Amsterdam.
Andrea Camilleri: De Stem van de Viool. Serena Libri, ƒ32,50. Ironische Italiaanse speurder eet veel pasta en lost ook nog moorden op.

Jan Donkers

Tim O'Brien: Tomcat in love. Flamingo, ƒ67,25 Geestige en verwarring stichtende roman die een onverwachte zwenking betekent binnen O'Briens oeuvre.
Annie Proulx: De gouverneurs van Wyoming. De Geus, ƒ49,90 Bijna verontschuldigend als verhalenbundel gepresenteerd is dit misschien wel Proulx's beste werk. Tot de essentie teruggebrachte verhalen over schrale levens in een kil landschap.
Abilio Estévez: Eiland van de eeuwigheid. De Geus, ƒ49,90 Debuutroman van een Cubaanse auteur die het 'eilandgevoel' onnavolgbaar weet te verwoorden.

Margot Dijkgraaf

Michel Houellebecq: Elementaire deeltjes. Vert. Martin de Haan. De Arbeiderspers, ƒ45,- Uitdagende roman waarin Houellebecq een eigenzinnige visie geeft op de tweede helft van de twintigste eeuw.
Patrick Modiano: Des inconnues. Gallimard, ƒ40,85 Drie beklemmend mooie verhalen met een vervreemdende sfeer, waarin Modiano het verscheurde leven van onbetekenende vrouwen aan de vergetelheid ontrukt. De echo van het verleden in een universum van stilte.
Jean Echenoz: Je m'en vais. Minuit, ƒ42,75 Avontuurlijke speurtocht naar een schat in de noordelijke poolzee, verteld in ijskoud, sober proza, met veel slapstickachtige humor.

Judith Eiselin

J.K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Bloomsbury, ƒ45,75 Deze serie over tovenaarsleerling Harry Potter is verslavender dan welke serie dan ook, van De Kameleon tot Het Bureau.
Toon Tellegen: De genezing van de krekel. Querido, ƒ24,95. Over grauwe taart, een waterige zon en een sombere krekel. Het beste boek over depressiviteit ooit verschenen. Vanaf 12 jaar.
Guus Kuijer: Voor altijd samen, amen. Met illustraties van Alice Hoogstad. Querido, ƒ24,95. Een grote stadsverhaal vol kommer en kwel, maar zo opgeschreven dat het je bijblijft.Vanaf 9 jaar.

Elsbeth Etty

Michel Houellebecq: Elementaire deeltjes. Vert. Martin de Haan. De Arbeiderspers, ƒ45,- Geestige maar tegelijk bloedserieuze afrekening met de utopieën van de jaren zestig waarin de desastreuze gevolgen van de 'seksuele revolutie' plastisch worden verbeeld. Zo'n roman moet in Nederland nog geschreven worden.
J.J. Voskuil: En ook weemoedigheid. Het Bureau deel 5. Van Oorschot, ƒ75,- Niet het sterkste deel van Het Bureau maar wel de beste Nederlandse roman van dit jaar, waarin meneer Beerta Maarten Koning probeert te verleiden: 'Zja zje mee na bezj?'
Adriaan Morriën: Brood op de plank. Verzameld kritisch proza, 2 delen. Van Oorschot ƒ125,- Een eeuw literatuurgeschiedenis in de vorm van Morriëns verzamelde recensies. Erudiete hartstocht, elegant geschreven en dankzij het uitvoerige register een ideaal naslagwerk.

Arjen Fortuin

Henk van Nierop: Het verraad van het Noorder-kwartier. Oorlog, terreur en recht in de Nederlandse Opstand. Bert Bakker, ƒ 59,90 (geb.) ƒ45,- (pbk). Een gedegen gedocumenteerde studie die de lezer net als historische reality- TV midden in de verschrikkingen van de vroegmoderne burgeroorlog zet.
Erwin Mortier: Marcel. Meulenhoff, ƒ29,90. Verbluffend goed geschreven debuutroman over dood en herinnering op het spookachtige Vlaamse platteland.
Daniil Charms: Ik zat op het dak. Proza, toneel, gedichten, dagboekaantekeningen, brieven. Atlas, ƒ69,90. Royale bundeling absurdistische teksten van het wispelturige Russische genie Daniil Charms (1905-1942).

Kester Freriks

Kerstin Ekman: De hond. Bert Bakker, ƒ19,90 De Zweedse schrijfster van Zwart water schreef met dezer novelle een ongewoon boek over een jonge hond die in de witte wildernis van Noorwegen overleeft dankzij zijn instinct.
Eva Runefelt: De werkeloze doden. Vert. Lisette Keustermans en Benno Barnard. Atlas, ƒ35,- Melancholieke poëzie uit Zweden over een euforisch verlangen naar volledige overgave in de liefde. De dichteres maakt het bijna onmogelijke waar.
Göran Tunström: Het ware leven. Vert. Bertie van der Meij. De Bezige Bij, ƒ34, 50 Deze Skandinavische auteur weet met weinig woorden en ingehouden passie een rijk scala aan emoties op te roepen.

Roelof van Gelder

Henk van Nierop: Het verraad van het Noorderkwartier. Oorlog, terreur en recht in de Nederlandse Opstand. Bert Bakker, ƒ59,90 (geb.) ƒ45,- (pbk) Indringende beschrijving van de gebeurtenissen in 1575, toen het noorden van Holland bedreigd werd door een Spaanse inval. De Nederlandse opstand, bezien door de ogen van gewone stedelingen, boeren en zwervers.
Carl Depauw en Ger Luijten: Antoon van Dijck en de prentkunst. Antwerpen Open/ Rijksmuseum Amsterdam. ƒ118 (geb.) ƒ79,- (pbk) Mooi verzorgde catalogus van het grafische oeuvre van de grote portrettist. Tegelijk een geschiedenis van de kring van kunstenaars en intellectuelen rond Van Dijck.
Nigel Penn: Rogues, Rebels and Runaways. Eighteenth-Century Cape Characters. David Philips Publishers/Verloren, ƒ39,- Vijf historische case-studies over de absolute rechteloosheid van weggelopen slaven en gedroste soldaten aan de Kaap. Bedreigd door de blanke machthebbers, door Hottentotten, zwervend in een woest niemandsland, liep hun leven onvermijdelijk uit op een gewelddadige dood.

Hans Goedkoop

Thomas Rosenboom: Publieke werken. Querido, ƒ47,50 Neemt de gevel van het Amsterdamse Victoria Hotel tot uitgangspunt voor een briljant verhaal over menselijke hoogmoed en onmacht.
Erwin Mortier: Marcel. Meulenhoff, ƒ29,90 Bouwt de herinneringen aan een fout Vlaams verleden uit tot een subtiel en toverachtig beeld van onze omgang met het verleden in het algemeen.
Peter Verhelst: Tongkat. Prometheus, ƒ49,90 Weeft elementen uit zo ongeveer de hele westerse geschiedenis in een verbijsterend apocalyptisch visioen van een beschaving die ten onder gaat.

Ger Groot

Luuk van Middelaar: Politicide: De moord op de politiek in de Franse filosofie. Van Gennep, ƒ39,90 Meeslepende, erudiete studie over een halve eeuw politiekvijandig denken in Frankrijk.
Alvaro Cunqueiro: Een man die op Orestes leek. Coppens & Frenks, ƒ56,90 Een ingenieuze roman waarin de Orestes- tragedie op komisch-nuchtere wijze wordt naverteld en het genre van de tragedie terloops wordt ontwricht.
Antonio Lobo Antunes: De glans en pracht van Portugal. Vert. Harrie Lemmens. Ambo, ƒ59,50 Wellicht de wrangste roman uit het oeuvre van Lobo Antunes, over de nadagen van het koloniale leven in Angola.

Ronald Havenaar

Herman Kurzke: Thomas Mann. Das Leben als Kunstwerk. Beck, ƒ90,40 De beste literaire biografie van het jaar over de beste schrijver van de eeuw.
Wichert ten Have: De Nederlandse Unie. Aanpassing, vernieuwing en confrontatie in bezettingstijd 1940-1941 Prometheus, ƒ59,50 Verandert ons beeld van Nederland tijdens de bezetting en is een mooie studie van het volkskarakter.
Adriaan Morriën: Brood op de plank. Verzameld kritisch proza, 2 delen.Van Oorschot ƒ125,- Morriën maakt van een recensie een subtiel en puntig essay. Literaire kritiek in de traditie van Ter Braak, maar persoonlijker van toon.

Arnold Heumakers

J.M. Coetzee: In ongenade. Vert. Peter Verstegen. Ambo ƒ39,90 Een onthutsende, messcherp geschreven roman over Zuid-Afrika en de menselijke eindigheid.
Michel Houellebecq: Elementaire deeltjes. Vert. Martin de Haan. De Arbeiderspers. ƒ45,- Een geslaagde poging om met woede en hilariteit de cultuurkritiek nieuw leven in te blazen.
Charlotte Mutsaers: Zeepijn. Meulenhoff, ƒ39,90 Een wervelend zelfportret van de schrijfster met zee, dennenbomen en Kerstmis.

Anneriek de Jong

Elias Canetti: Slotsom. Aantekeningen 1992- 1993. Vert. De Arbeiderspers (Privé-domein) ƒ29,90 Canetti onderwierp zichzelf tot vlak voor zijn dood aan strenge gewetensvragen en de antwoorden in de bundel met zijn laatste notities zijn even somber als geestig.
Thomas Hürlimann. De grote Kater. Vert. De Geus, ƒ39,90 Echtparen die de door het verlies van een kind van elkaar vervreemden: de Zwitser Hürlimann schrijft er steeds weer over, op een melancholieke en magische manier.
George Tabori: Gefhrten zur linken Hand. Steidl, ƒ43,70 Theatermaker Tabori schreef in de jaren veertig romans voor de Engelse markt die nu in Duitsland opnieuw zijn uitgegeven. Dit boek over een schrijver anno 1943 valt te lezen als een scherpzinnige studie over leugens en literatuur.

Sjoerd de Jong

Peter Guralnick: Careless Love. The Unmaking of Elvis Presley. Little, Brown and Company, ƒ64,65 Milde afrekening met de mythe dat de grootste volkszanger van deze eeuw eigenlijk alleen maar in 1956 de moeite waard was.
Herman Philipse: Heidegger's Philosophy of Being. Princeton University Press, ƒ67,15 Minutieuze afrekening met de mystificatie dat de grootste metafysicus van deze eeuw eigenlijk alleen maar in 1933 op glad ijs schaatste.
Salman Rushdie: De grond onder haar voeten. Vert.Marijke Emeis, e.a. Contact, ƒ49,90 Miraculeuze afrekening met het misverstand dat de grootste sprookjesverteller van deze eeuw eigenlijk alleen maar in 1989 bij de tijd was.

Gerard Mulder

Wichert ten Have: De Nederlandse Unie. Aanpassing, vernieuwing en confrontatie in bezettingstijd 1940- 1941. Prometheus, ƒ59,90 Geschiedenis van de
grootste politieke beweging die Nederland tot nu toe heeft gekend.
Remieg Aerts, Herman de Liagre Böhl, Piet de Rooy, Henk te Velde: Land van kleine gebaren. Een politieke geschiedenis van Nederland 1780-1990. SUN, ƒ 49,50 Eindelijk een beknopt, leesbaar overzichtswerk van de jongste twee eeuwen vaderlandse geschiedenis.
Antony Beevor: Stalingrad. Vert. Bab Westerveld. Balans, ƒ49,50 Uitstekende Nederlandse vertaling van de vorig jaar in Engeland verschenen studie over één van de beslissende veldslagen in de Tweede Wereldoorlog.

David Rijser

Italo Calvino: Why Read the Classics. Jonathan Cape, ƒ49,95 Eindelijk een vertaling van Calvino's literair- kritische zwanenzang, een collectie essays over antieke en moderne klassieken, voorafgegaan door een humane en veelzijdige definiëring van het begrip 'klassiek'. Vederlicht, scherpzinnig en origineel.
Bruce Bernard (ed.): Century. One hundred years of human progress, regression, suffering and hope. Phaidon, ƒ110,- Ontroerend, schokkend, esthetisch verpletterend beeldverslag van deze eeuw door foto-editor Bruce Barnard c.s. Een must voor jong en oud met een unieke prijs-kwaliteit-verhouding.
J.M. Coetzee: In ongenade. Vert. Peter Verstegen. Ambo, ƒ39,90 Een moderne Faust down and out in Zuid-Afrika, waar twee werelden elkaar gewelddadig kruisen zonder dat katharsis zich aandient. Aangrijpend, subliem gestileerd. Een parel.

Paul Scheffer

J.M. Coetzee: In ongenade. Vert. Peter Verstegen. Ambo, ƒ39,90 Vrijwel elke zin is geladen in deze roman over schuld en boete in het hedendaagse Zuid-Afrika.
Ian Kershaw: Hitler. 1889- 1936: Hoogmoed. Vert. Margreet de Boer en Margriet Agricola. Het Spectrum, ƒ99,- Eerste deel van een synthese die zich nu al kan meten met de grote Hitler-biografieën van Alan Bullock (1952) en Joachim Fest (1973).
Zbigniew Herbert: Verzamelde gedichten. Vert. Gerard Rasch. De Bezige Bij, ƒ 125.- Prachtige uitgave van deze Poolse dichter: 'hij gebruikte de verbeelding/ voor heel andere doelen/ wat hij ervan maken wilde -/ een instrument tot medeleven'.

Pieter Steinz

Michael Cunningham: De uren. Vert. Nico Servaas Goddijn. Bert Bakker, ƒ34, 90 Een tot tranen toe roerende vervlechting van drie verhalen die allemaal te maken hebben met Virginia Woolfs modernistische klassieker Mrs Dalloway.
Thomas Rosenboom: Publieke Werken. Querido, ƒ47,50 Twee would-be heren van stand proberen goed te doen in het Nederland van een eeuw geleden.
J.K. Rowling: Harry Potter en de geheime kamer. Vert. Wiebe Buddingh. De Harmonie, ƒ29,90 Spannend en af en toe hilarisch spook- en kostschoolverhaal waarbij fantasy- romans als In de ban van de ring verbleken.

Wilfred Takken

Karel van het Reve: Achteraf. G.A. van Oorschot, ƒ39,90 Laatste bundel columns van de op één na beste schrijver van Nederland, een blijvende bron van inspiratie met zijn sceptische, tegendraadse houding, onvoorwaardelijke fatsoen, heldere stijl en grote gevoel voor humor.
Herman Brusselmans: Het einde van mensen in 1967. Prometheus ƒ29,90 Cynische, gewelddadige verhalencyclus over een dorp waar de laagste instincten vrij spel hebben.
Reid, Geleijnse & Van Tol: Fokke & Sukke weten wel beter. De Harmonie, ƒ17, 90 Schelmenroman over een opportunistische eend en een gevoelsarme kanariepiet.

Corine Vloet

Anne Carson: Autobiography of Red. Cape Poetry, ƒ34,95. Vintage ƒ33,35 Oorspronkelijke en ontroerende Bildungsroman-in-verzen over een Amerikaans jongetje dat in diepste wezen een rood, gevleugeld, mythologisch monster is.
Seamus Heaney (vert.): Beowulf. Faber, ƒ59,95 Meer monsters, drakendoders en onafwendbare doem in het oudste Angelsaksische epos in de woorden van de grootste nog levende Engelstalige dichter.
J.M. Coetzee: In ongenade. Vert. Peter Verstegen. Ambo ƒ39,90. Van banale seks naar de haast metafysische staat van ongenade waarin Zuid- Afrika volgens Coetzee verkeert. Als een klap in je gezicht, maar onvermijdelijk.

Marjoleine de Vos

Zbigniew Herbert: Verzamelde gedichten. Vert. Gerard Rasch. De Bezige Bij, ƒ125,- Deze Poolse dichter bekijkt de wereld nuchter, realistisch en mild tegelijk. Van beeldspraak houdt hij niet, wel van tautologieën: 'het bos was bos de zee zee de rots rots'.
Alfred Kossmann: De mannen waaruit ik besta. Querido, ƒ39,90 De vorig jaar overleden Kossmann liet op de achterpagina van deze krant nogal eens weten dat hij bestond uit meer mannen. Die mannen spraken met elkaar, geestig, relativerend en elegant.
Eén familie, acht tragedies. Aischylos, Sofokles, Euripides. Vert. Gerard Koolschijn. Athenaeum-Polak & Van Gennep, ƒ 39,90 De Atriden, een met bloed besmeurde familie, leveren de hoofdpersonen voor deze acht verbluffende tragedies, in schitterend Nederlands vertaald.

NRC Webpagina's
3 DECEMBER 1999

Archief
Boeken


( a d v e r t e n t i e s )

Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1999