U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
EU

Drugsagentschap:

Drugsgebruik in EU uit sfeer criminaliteit

Door onze correspondent BEN VAN DER VELDEN
BRUSSEL, 22 NOV. In de Europese Unie is sprake van "decriminalisering" van drugsgebruik. Dat constateert het in Lissabon gevestigde Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EWDD), dat onderzoek doet naar drugsgebruik in de verschillende Europese landen.

Het drugsbeleid richt zich volgens het drugsagentschap in haar vanmiddag verschenen jaarverslag in toenemende mate op preventie, behandeling van verslaafden en de vermindering van door drugsgebruik veroorzaakte risico's.

De meeste lidstaten van de EU voelen niet voor radicale oplossingen van het drugsprobleem, zoals volledige legalisering of harde repressie. Officieel blijft drugsgebruik verboden, maar in de praktijk worden straffen aan het veranderde beleid aangepast. Volgens het jaarverslag leggen veel EU-lidstaten minder nadruk op vervolging en arrestatie van drugsgebruikers.De onderzoekers van het EWDD signaleren dat de productie van synthetische drugs in Europa voornamelijk gebeurt in Nederland, Polen, Spanje en Groot-Brittannië. Volgens voorzichtige schattingen bereikte de verkoop van xtc in Britse discotheken in de afgelopen jaren een hoogte van een miljoen doses per weekeinde. Nederland wordt in het jaarverslag speciaal genoemd als een van de weinige landen die het anoniem en kosteloos testen van xtc-pillen als een goede preventieve aanpak beschouwen.

De regeringsleiders van de Europese Unie willen volgende maand tijdens de top in Helsinki een Europese strategie inzake drugsbestrijding voor de komende jaren vaststellen. Nederlandse Europarlementariërs zijn zeer verdeeld over een Europees drugsbeleid. VVD- Europarlementariër Wiebenga is voorstander van een Europese aanpak, waarbij hij aantekent dat de Nederlandse coffeeshops nooit in andere EU-lidstaten aanvaard zullen worden. Groen-Links Europarlementariër Lagendijk denkt dat Europese afspraken "onontkoombaar" zijn en dat dit niet ten koste hoeft te gaan van het Nederlandse gedoogbeleid.

PvdA-Europarlementariër Swiebel is echter tegenstandster van het praten over een Europees beleid zolang er landen zijn die drugsgebruik moreel veroordelen. D66-Europarlementariër Van der Laan vindt dat pas over een Europees beleid kan worden overlegd als er geen kans meer bestaat dat iets van het Nederlandse gedoogbeleid moet worden ingeleverd. CDA-Europarlementariër Maij-Weggen wil echter een Europese aanpak en sluiting van de Nederlandse coffeeshops. De felste tegenstanders van een Europees drugsbeleid in het Europees Parlement zijn overigens de Zweden. Zij vrezen een aantasting van hun harde, repressieve aanpak.

Kerngegevens uit het rapport:

  • Een tot anderhalf miljoen van de 375 miljoen inwoners van de EU is verslaafd aan drugs, voornamelijk aan heroïne.

  • Per jaar worden tussen de 6.000 en 7.000 sterfgevallen als gevolg van overdoses geregistreerd.

  • Nieuwe consumenten van heroïne zijn veelal "zware recreatieve gebruikers" van xtc of amfetaminen en ouderen die veel alcohol of medicijnen gebruiken.

  • Relatief de meeste drugsverslaafden zijn er in Italië en Luxemburg (acht per duizend inwoners tussen de 15 en 54 jaar) en Groot- Brittannië (zeven per duizend inwoners). Het laagst scoren Duitsland, Oostenrijk, Finland en Zweden (drie per duizend inwoners).

  • Het aantal volwassenen dat ooit cannabis heeft gebruikt varieert van tien procent in Finland tot tegen de dertig procent in Denemarken, Spanje en Groot-Brittannië.

  • In veel EU-lidstaten bestaat een trend om het gebruik van cannabis niet meer te beschouwen als afwijkend gedrag. Volgens studies vormt cannabis geen hoog risico voor chauffeurs, omdat onder invloed van cannabis meestal voorzichtiger gereden wordt.

  • NRC Webpagina's
    22 NOVEMBER 1999


    ( a d v e r t e n t i e s )

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)