U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
EPON

Electrabel


Belgen kopen stroombedrijf Epon voor 6 mld

Door onze redacteuren
JACO ALBERTS en KAREL BERKHOUT

AMSTERDAM, 18 NOV. Epon, de grootste elektriciteitsproducent van Nederland, wordt overgenomen door het Belgische Electrabel. De transactie heeft een waarde van 6 miljard gulden.

Vanochtend meldde Electrabel, onder druk van de effectenbeurs in Brussel, dat onderhandelingen over een overname zich in een vergaand stadium bevinden. Ingewijden in Nederland meldden gisteren reeds dat de handtekeningen vanavond om half negen worden gezet. De eigenaars van Epon zijn de energiedistributeurs Nuon en Edon, die beide weer in handen zijn van provinciale en gemeentelijke overheden.

Epon is de derde grote stroomproducent die in handen valt van een buitenlands bedrijf. Eerder dit jaar namen het Texaanse Reliant Energy en het Duitse Preussen Elektra respectievelijk Una en EZH over. Alleen de elektriciteitscentrales van EPZ blijven vooralsnog eigendom van het Nederlandse nutsbedrijf Pnem-Mega. Door de liberalisering van de elektriciteitssector beschouwen de meeste lagere overheden in Nederland hun rol in de opwekking van stroom uitgespeeld, en maken ze hun bezit te gelde. Electrabel is een dochter van het Belgische conglomeraat Tractebel, onderdeel van de Franse holding Suez Lyonnaise des Eaux. Eerder greep Electrabel in Nederland naast Una en EZH.

Met Epon krijgt Electrabel de beschikking over 4.647 Megawatt productievermogen, ongeveer een derde van het totaal in Nederland. De centrales van Epon bevinden zich alle in het noorden en oosten van Nederland. In de koopsom van 6 miljard gulden zit 835 miljoen gulden voor over te nemen schulden en 940 miljoen voor de zogenaamde 'bakstenen'. Dat zijn de kosten van onrendabele contracten uit het verleden, die in de vrije markt nog moeten worden verdeeld onder de stroomproducenten.

De koopsom is aanzienlijk lager dan marktpartijen aanvankelijk verwachtten. Bij een eerste inventarisatie van prijzen voor de verkopers zouden de zakenbanken Morgan Stanley en ABN Amro bedragen van boven de 7 miljard genoemd hebben. Behalve Electrabel werden vorige maand het Brits/Amerikaanse Eastern en het Amerikaanse Duke uitgenodigd een bod uit te brengen.

NRC Webpagina's
18 NOVEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)